Opt din zece romani (88%) cred ca problema calitatii apei din rauri, lacuri sau mare este una serioasa sau chiar foarte serioasa, spune un studiu dat publicitatii ieri de Comisia Europeana.
Alaturi de greci si de francezi, romanii se afla printre cei mai ingrijorati europeni cand vine vorba despre calitatea apei. Sase din zece romani sunt de altfel convinsi ca, in ultimii cinci ani, calitatea apei s-a deteriorat, o ingrijorare im partasita, in general, de cetatenii din sudul si estul UE. Romanii sunt la fel de ingrijorati si de cantitatea apei, 79% dintre ei considerand ca aceasta este o problema serioasa sau foarte serioasa.
Mai speriati sunt insa cipriotii (97%), care se confrunta deja cu un program impus de rationalizare a consumului de apa. Sondajul prezentat ieri de Comisia UE arata ca majoritatea europenilor fac eforturi personale pentru a reduce problemele care afecteaza rezerva de apa. Paradoxal, in contrast cu ingrijorarea declarata, romanii depun cel mai putin efort la acest capitol. Spre exemplu, doar 56% dintre romani incearca sa limiteze cantitatea de apa consumata – pe ultimul loc in UE, unde media este de 84% -, iar campioni sunt cipriotii, cu 97%.
Tot pe ultimul loc stam si in ceea ce priveste folosirea de produse chimice ecologice. Doar 33% dintre romani le folosesc in gospodarie, in comparatie cu media europeana de 60%. In jur de 71% dintre romani evita sa foloseasca fertilizatori si pesticide in gradina, un scor ceva mai bun, dar tot sub media europeana, de 78%.