Jumatate din tara „va clocoti” si azi la 37-38 de grade C. Din cauza caniculei, trenurile au intarzieri de pana la o ora, iar apelurile a sute de oameni cu probleme medicale provocate de caldura incing telefoanele serviciului medical de ambulanta.
Mai bine de jumatate din tara va suferi si astazi din cauza caldurii excesive. Meteorologii au insa o veste buna: Codul galben se va ridica, spre seara, pe la ora 20.00.
Canicula va fierbe, pana atunci, sudul, estul si vestul tarii. Cele mai ridicate temperaturi se vor inregistra in Capitala, in Bihor, Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Vaslui si Ilfov. Aici, mercurul termometrelor va arata, la umbra, pana la 37-38 de grade Celsius.
Pe locul doi in topul celor mai calduroase regiuni se vor situa si judetele Hunedoara, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Constanta si Tulcea. In aceste zone, temperaturile maxime vor putea depasi 36 de grade C.
Ambulantele, „sufocate”
Doctorii au observat, zilele acestea, o crestere a numarului de persoane care au avut nevoie de asistenta medicala. Cererea cea mai mare a fost la serviciile de ambulanta private, unde numarul apelurilor s-a inzecit in unele cazuri. „25 din cele 70 de apeluri de azi (n.r. – ieri) au avut drept cauza canicula (lipotimii, stare generala proasta, persoane cu afectiuni cardiace). De obicei avem doua-trei apeluri de acest gen”, ne-a declarat Eduard Sersea, administratorul Serviciului de Ambulanta BGS.
Si la Biomedica a fost ieri agitatie, toate Salvarile fiind pe teren. Serviciile publice au fost mai putin solicitate. „Am suplimentat ambulantele, dar deocamdata numarul de solicitari este in limita pentru o zi obisnuita. Am avut 62 in 24 de ore”, afirma Paul Marinescu, seful Autoritatii de Sanatate Publica Giurgiu. In Capitala se inregistrasera 30 de persoane cazute pe strada si 300 de apeluri in prima parte a zilei de ieri.
In cort, mai cald decat afara
Autoritatile au intervenit, inca de ieri, in Bucuresti pentru diminuarea efectelor produse de canicula. Zece corturi au fost instalate in cele mai aglomerate zone ale orasului. Aici, oamenii primesc apa potabila si beneficiaza de ajutor din partea asistentelor. In Piata Unirii, spre deosebire de cortul amenajat in Piata Romana si cel din fata Primariei Generale, populatia isi poate masura si tensiunea, intre orele 10.00 si 14.00. Insa corturile nu ofera mai multa racoare. Agentii de la politia comunitara si asistentele au admis, ieri, ca „afara e mai bine decat in cort”, desi fiecare era dotat cu un ventilator.
Si administratiile locale s-au inarmat cu solutii. In sectorul 1, cetatenii beneficiaza de apa si asistenta medicala in toate farmaciile din sector.
In sectorul 2, populatia primeste gratuit apa si asistenta primara in centrele situate in sediul primariei, iar in sectorul 3, administratia promite sa amenajeze instalatii de climatizare cu vapori de apa sub presiune in zece dintre marile intersectii.
Si in sectorul 4, administratia se lauda ca a amenajat cinci puncte, in care distribuie gratuit apa trecatorilor. Daca in sectorul 5, primaria nu a vrut sa se laude cu nimic, sectorul 6 a pregatit tot cinci puncte de distribuire gratuita a apei.
Cum scapam de canicula
Potrivit recomandarilor transmise de Ministerul Sanatatii, populatia trebuie sa evite, pe cat posibil, expunerea la soare intre 11.00 si 18.00 si sa consume un pahar cu apa la fiecare sfert de ora. Cei care nu pot evita plimbarile sunt sfatuiti sa poarte haine lejere, din fibre naturale, palarii si ochelari de soare.
Medicii ii sfatuiesc pe cei care raman la adapost, la orele amiezii, sa faca dusuri caldute, fara a se sterge de apa. Totodata, pentru a evita problemele de sanatate, populatia este sfatuita sa regleze aparatele de aer conditionat cu cinci grade mai putin decat temperatura ambientala.
Cei care folosesc ventilatoare sunt indemnati sa le opreasca daca temperatura aerului depaseste 32 de grade C. (Ionela Croitorescu)
TRENURI LENTE
Sinele CFR, dilatate
Circulatia trenurilor e data peste cap de temperaturile mari inregistate in special in sudul tarii. In aceasta perioada trenurile de calatori circula cu viteze de pana la 100 km/h, in timp ce trenurile de marfa nu vor depasi 70 km/h, anunta Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA. Peste 190 de trenuri au avut, miercuri, intarzieri cuprinse intre 20 si 40 de minute din cauza restrictiilor, intarzierile totale ridicandu-se la 2.416 minute. In timpul zilei, viteza de circulatie a trenurilor se reduce cu inca 20-30 km/h. Temperaturile ridicate au determinat ieri dilatarea sinelor de cale ferata intre Agigea si Eforie, ceea ce a dus la oprirea circulatiei pe feroviar intre Constanta si Mangalia pentru mai bine de o ora.
Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul Zilei