Zeci de mii de romascani locuiesc in imobile acoperite cu placi de azbest, produs interzis in statele Uniunii Europene, din cauza efectelor cancerigene.
Din cele aproape 800 de blocuri existente in Roman, 90 a au acoperisuri tip sarpanta, confectionate din acest material.
"Situatia este ingrijoratoare. Anul trecut, am cerut asociatiilor o situatie pe care am trimis-o la Agentia de Mediu. Am sperat sa fie realizat un proiect la nivel national pentru schimbarea acoperisurilor. In eventualitatea in care ar veni fonduri pentru inlocuirea materialului si alinierea la normele europene, de aceste sume ar beneficia numai cei care au construit acoperisuri cu autorizatie, ceilalti fiind obligati sa suporte singuri costurile", a declarat Ana Maria Alexe, seful Serviciului de Urbanism al Primariei Roman.
Nu mai este permisa decat tabla
Romascanii au continuat insa sa cumpere produse pe baza de azbest si dupa ce a fost impusa folosirea tablei pentru constructia de acoperisuri. "Inainte de noile reglementari, erau permise ambele materiale. Cei mai multi au ales azbestul pentru ca au considerat ca este mai ieftin. Acum, autorizatiile se dau cu specificatia de a se folosi numai tabla, dar acest lucru nu este neaparat respectat", a mai precizat Ana Maria Alexe.
De la 1 ianuarie 2007, prin Hotarare de Guvern, a fost interzisa comercializarea azbestului. Problema este ca cine va plati costurile inlocuirii acoperisurilor. "Acum doi ani, imi ploua in casa. Am obtinut toate avizele, am facut lucrarea, dar banii nu i-am putut recupera de la toti vecinii. Nu stiu cati locatari sunt dispusi acum sa darame si sa faca o noua sarpanta din alt material, cand nu si-au scos nici macar prima cheltuiala", spune Maria Nistor, o femeie care locuieste intr-unul dintre blocurile acoperite cu azbest.
Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei