Oamenii de stiinta au facut o descoperire-cheie pentru intelegerea zestrei genetice a plantelor, ce ar putea duce la obtinerea unor recolte care sa supravietuiasca secetei, dar si a unor plante care ar putea combate mai eficient incalzirea globala.
Cercetatori din Finlanda si SUA au gasit o gena care controleaza cantitatea de dioxid de carbon pe care o absorb plantele, releva BBC. Totodata, gena controleaza cantitatea de vapori de apa eliberata in atmosfera. Potrivit specialistilor, descoperirea ar putea fi importanta nu numai in ceea ce priveste productia de alimente, ci si in ceea ce priveste reducerea incalzirii globale.
Prin absorbtia dioxidului de carbon din aer, plantele joaca un rol crucial in reglarea atmosferei. Prin intermediul stomatelor, celulele din frunze prin care respira, plantele absorb gazul si elibereaza vaporii de apa. Daca vremea este extrem de secetoasa, o planta poate sa piarda in acest mod 95% din apa pe care o retine.
Oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca aceasta gena de zeci de ani, dar nu au avut succes. Descoperirea de acum le-ar putea permite sa modifice prin inginerie genetica anumite plante, astfel incat sa continue sa absoarba dioxid de carbon, dar sa elibereze mai putina apa in atmosfera. In aceste conditii, plantele ar reusi sa supravietuiasca perioadelor de seceta extrema. „Calea a fost dechisa, dar va mai dura un timp”, a explicat profesorul Jakko Kangasjarvi, de la Universitatea din Helsinki. Expertii estimeaza ca urmarile efective ale acestei descoperiri se vor resimti in circa 20 de ani .
Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul Zilei