Evenimentul Zilei: Pisicile vagaboande invadeaza Capitala

Dupa ce au sterilizat o parte din cainii fara stapan, autoritatile nu au nicio varianta legala de a reduce numarul felinelor din fata blocului.

Incurajate de lipsa cainilor fara stapan de la unele blocuri sau in cardasie cu acestia – acolo unde hingherii nu au ajuns inca -, pisicile vagaboande si-au gasit adapost pe langa „cutiile de chibrituri” din Bucuresti. Sunt „Pufi”, „Miti”, „Negruta” fiecarui bloc. Sau pur si simplu „mata”, „pispis”. Se inmultesc in nestire pe langa scarile blocurilor, intra in calduri si miorlaie „fara perdea”, provocand dureri de cap locatarilor obisnuiti sa respecte programul de somn. Dar tot bucurestenilor li se face mila de trupurile scheletice ale vagaboandelor si le pun cutiute speciale, cu apa si cu mancare de la pet shop.

Nu in ultimul rand, pisicile condimenteaza subsolurile blocurilor cu nenumarati purici. Dar autoritatile, desi sesizate de catre asociatiile de proprietari, nu au inca la dispozitie o lege care sa le permita sa le sterilizeze. „Pentru pisici nu exista legislatie in Romania. Asteptam modificarea legii, asteptam de mai bine de sapte luni, intrebati la Camera Deputatilor!”, a venit raspunsul Simonei Panaitescu, directorul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA), din cadrul Primariei Capitalei, la problema „maidanezelor”.

Mai pasnice decat cainii

Pot fi vazute prin mai toate cartierele, dimineata, cand se trezesc alene si se intind pe capotele masinilor, pe la pranz, cand se ascund de soare, se catara in copacii din curtea blocului sau „rasar” din subsoluri.

Cu toatea acestea, sunt si locatari care nu se arata deranjati de pisici, pentru ca, spun ei, nu sunt la fel de periculoase ca maidanezii. „Noi avem doua pisicute la bloc, care iarna intra in subsol. Dar se fac deratizari in mod sistematic”, spune Mihaela Dinescu, administrator al unui bloc de pe strada Avrig, din sectorul 2. De altfel, administratorul spune ca oamenii au in grija si doi caini, care sunt la fel de pasnici ca si felinele.

Obisnuinta si grija oamenilor fata de animalele fara stapan din fata blocurilor este o problema sesizata de Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de proprietari – Habitat. „Am cerut ajutor la Directia de Sanatate Publica, la cea Sanitar-Veterinara. Pisicile sunt stranse de oamenii singuri, care le dau de mancare”, spune Mereuta.

El precizeaza ca a intalnit cazuri de locatari care aveau cinci-sase pisici in casa si le dadeau de mancare si altor patru-cinci feline din fata blocului. „Se gasesc pisici moarte in subsoluri, purici…”, completeaza presedintele Ligii.

Nu pot fi sterilizate

Asociatiile pentru protectia animalelor i-ar ajuta pe bucuresteni cu sterilizarea, dar oamenii nu se indeamna sa scoata bani din propriile buzunare. Locuitorii Capitalei se bazeaza inca pe teoria conform careia puricii de animal nu sar pe om.

„Program de sterilizare pentru pisici am avut intre 2003 si 2005. Speram ca odata cu intrarea in functie a noului primar (Sorin Oprescu – n.r.) sa facem un nou program de acest tip. Noi nu ne mai permitem, deoarece este foarte costisitor”, precizeaza Veronica Tulpan, de la Vier Pfoten.

Ea spune ca felinele s-au inmultit foarte mult, s-au salbaticit, nu mai stau sa fie prinse cu mana, ci se duc numai acolo unde stiu ca oamenii le dau de mancare.

Marilena Cristian, presedintele Asociatiei pentru protectia animalelor „Robi”, crede ca, printr-un program sustinut, in maximum doi ani s-ar rezolva problema animalelor fara stapan.

Situatia de pe teren, insa, arata ca, dupa ce au fost sterilizati cainii, au aparut pisici, iar daca acestea vor fi sterilizate, este foarte posibil ca bucurestenii sa se confrunte cu o alta problema: cea a sobolanilor.

„Suna oamenii pentru castrarea pisicilor, dar sunt si unii care prefera sa-si faca singuri dreptate si astupa gurile de aerisire de la subsol, omorand animalele acolo”, completeaza Marilena Cristian.

Puricii, „o problema privata”

MENIU DE PET SHOP. Cele mai norocoase dintre pisici primesc „bobite”, la pranz si la cina, gratie locatarilor inimosi

Reprezentantii firmei 3D, care are contract pentru deratizare in Capitala, spun ca puricii sunt „o problema privata”. „Nu este o chestiune de sanatate publica, cum se intampla cu tantarii si cu sobolanii”, declara Andrei Leca, directorul companiei 3D.

Potrivit acestuia, situatia din subsolurile blocurilor a degenerat din cauza pisicilor care s-au inmultit foarte mult, dar si a oamenilor care lasa libere gurile de aerisire, in loc sa le acopere cu niste plase, care sa nu mai permita animalelor sa coboare la subsol. „Multe dintre subsolurile blocurilor din Capitala sunt pline de purici. Lucratorii din cadrul companiei, care merg la deratizare, isi dau intai cu solutie pe cizme, cand coboara in subsol, pentru a nu fi napaditi de purici”, spune Leca.

Directorul 3D crede ca proprietarii trebuie sa ia masuri, sa astupe gurile de aerisire si sa apeleze la companii private de deratizare. Asta pentru ca firma 3D se ocupa numai de activitatea de combatere a sobolanilor si a tantarilor, inca din 1996. Contractul este valabil pana in 2012.

Firma a fost desemnata castigatoare in urma licitatiei organizate in baza HG 690/1995. Contractul de prestari servicii a fost semnat in anul 1996, iar 3D si-a inceput activitatea in primavara lui 1997. Compania este parte a grupului danez ISS, care are astfel de activitati in Romania si in mai multe capitale europene.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei

spot_img

Ultimele știri