Evenimentul Zilei: Pastravul din Dorna, la concurenta cu somonul  

Un sucevean i-a facut buletin de identitate la Ministerul Agriculturii "Pastravului afumat de Bucovina". In acte, el e mama si tata.

Seara tarziu, la Casa Muntelui, undeva langa Vatra Dornei, Petrea Dulgheru se apuca de treaba. Pregateste pestele. 160 de bucati de pastravi din crescatoria lui au sarit direct pe gratare. Despicati in doua, asezati cu gurile in sus parca asteptand carligul unditei si stau sa le vina randul la afumat.

Fantanelul, pastravul lui Dulgheru, e unicat, iese de la afumatoare cu buletin pentru ca e inregistrat la Ministerul Agriculturii. "Cu «pastrav afumat de Bucovina » nu mai are voie nimeni sa mai apara pe piata. Ideea o am in cap de mai mult timp si m-am grabit sa o inregistrez pentru ca eram odata la o masa cu niste bucuresteni si auzisem ca si ei se gandeau la asa ceva", explica Dulgheru si spune ca este cam la 2.000 de lei distanta sa-l trimita si la OSIM.

Afumatura in stil nemtesc

Dulgheru spune ca pastravul lui este crescut in apa de munte si de cand intra puiet in apa si iese de la afumatoare totul este 100% natural, fara niciun fel de chimicala. "Dupa mai bine de doi ani de analize de laborator s-a constatat ca pastravul afumat de Bucovina e natural. A iesit zero la nitriti, azot sau radioactivitate", explica omul care a investit in jur de 160.000 de lei pana sa-si vada visul cu ochii – prima afumatura in farfurie.

Pestii de la Vatra Dornei se afuma in stil nemtesc. "Afumatoarea e un model din Germania de acu 100 de ani, are aproximativ 2 metri lungime si 2 latime si e construita din piatra si caramida. Am luat ideea de la un prieten", spune sufletul afacerii cu pastrav afumat de Bucuvina.

Asezati in randuri pe patru gratare etajate, pestii intra in bataia fumului. Mai intai, vreo trei ore sunt incalziti la o temperatura constanta, iar apoi se afuma intre trei si sase ore, in functie de cum spune reteta. Dulgheru a inregistrat la Ministerul Agriculturii trei tipuri de peste afumat: pastrav dietetic – afumat mai putin, usor picant si picant, unde piperul e din abundenta pentru cei carora le place sa le ia foc gura. De altfel, pentru ca a vrut sa fie cat mai natural, inainte de a intra in fum, pe Fantanel sunt presarate doar sare si piper.
 

Citeste mai mult in Evenimentul Zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri