Cel mai bun si economic detergent nu este cel din reclama, ci cel care creste in copacii de la poalele muntilor Himalaya.
Este vorba de fructele unui arbore care creste intr-o zona nepoluata din India, la poalele muntilor Himalaya. Copacul se numeste Sapindus Mukorossi, iar fructele lui sunt cunoscute sub numele de „nucile de sapun”.
Din timpuri stravechi, indienii folosesc „nucile de sapun”, atat pentru igiena personala, cat si pentru a trata anumite boli. Dar sapunul vegetal poate fi folosit si pentru curatenie, ca detergent de rufe si de vase, sau ca solutie de podele. „Nucile de sapun” contin saponina, un detergent natural antibacterian, care este eliberat din coaja nucilor in contact direct cu apa calda, spune Ileana Glodeanu, care are un magazin online de produse organice.
Economie de 50% la bugetul familiei
Prima data ea a cumparat „nuci de sapun” dintr-un magazin din Marea Britanie. „Cautam ceva economic si cat mai ecologic. M-au atras pentru ca sunt 100% naturale si certificate organic in Gemania”. Multi dintre clienti cumpara acest detergent pentru ca este ieftin si economic. Astfel, cu un kilogram de nuci de sapun pot fi spalate rufele unei familii de patru persoane timp de un an de zile, in conditiile in care se spala de trei ori pe saptamana.
Saponina nu se consuma toata la o spalare de pana la 60 grade Celsius, iar aceeasi nuca se poate refolosi de cel putin doua ori. Economia la bugetul familiei este de mai mult de 50%.