Hotararea definitiva de trecere a lacului din domeniul public al statului in domeniul public al municipiului Constanta apartine guvernului.
Consilierii locali ai municipiului Constanta au aprobat ieri, in unanimitate, emiterea unui acord de trecere din domeniul public al statului in domeniul public al municipiului Constanta a unei parti din lacul Siutghiol din statiunea Mamaia. Aici, Primaria Constanta vrea sa construiasca un oras plutitor, proiect prioritar al primarului Radu Mazare (PSD) pentru „dezvoltarea turismului”.
Decizie contestata
Conducerea Directiei Apelor Dobrogea Litoral a reactionat imediat si a declarat ca o asemenea hotarare este ilegala, avand in vedere ca toate cursurile de apa si lacurile din Romania apartin domeniului public de interes national.
Reprezentantii DADL au anuntat ca daca Prefectura Constanta nu va ataca in contencios administrativ o asemenea decizie, vor ataca in instanta hotararea Consiliului Local Municipal.
Primarul Radu Mazare sustine insa ca hotararea consilierilor este perfect legala, mai ales expunerea de motive a edilului este sprijinta si de un referat al Directiei de Integrare Europeana, Mediu si Programe, la care se adauga avizul favorabil al comisiei de Administratie Locala a CLM, precum si dispozitiile Legii 213/98 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia.
Investitie de 35 de milioane de euro
Pentru concretizarea proiectelor oraselului plutitor – Waterland si Mamaia Teleschi, „o conditie esentiala o constituie aceea ca municipiul Constanta sa detina un drept juridic asupra suprafetelor pe care urmeaza sa se realizeze investitia in cauza”.
In consecinta, consilierii au aprobat in unanimitate „emiterea acordului in vederea aprobarii trecerii din domeniul public al statului si administrarea Administratiei Nationale Apele Romane in domeniul public al municipiului Constanta si administrarea Consiliului Local a unei suprafete de 1077,22 hectare din cuveta lacului Siutghiol”. Ei au mai decis ca transferul „efectiv” se va face prin hotararea guvernului.
Radu Mazare sustine ca in cazul oraselului plutitor este vorba despre o investitie de aproape 35 de milioane de euro si ca exista deja investitori privati interesati de proiect fara a fi nevoie de alocarea de fonduri din bugetul local.
DECIZIE. „Vom actiona in instanta Consiliul Local”
Directorul general al Directiei Apelor Dobrogea Litoral, Gheorghe Barbu, spune ca hotararea consilierilor locali constanteni este ilegala. „Legea spune ca apa si terenul de sub lac sunt domeniu public de interes national, nu poti sa transferi asa ceva in domeniu public si, eventual, sa vinzi, este ilegal”.
Directorul DADL asteapta acum reactia Prefecturii Constanta. „Daca prefectul nu va ataca hotararea in contencios administrativ, noi vom actiona in instanta Consiliul Local Municipal, cerand anularea hotararii”, afirma Gheorghe Barbu.
In opinia lui, numai guvernul poate schimba administratorul lacului, dar, potrivit informatiilor pe care le are, executivul ar fi primit o cerere in acest sens din partea Primariei Constanta, iar executivul a cerut imediat punctul de vedere al Ministerului Mediului. Insa raspunsul ar fi fost negativ.
Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei