In Portul turistic Tomis, iahturile albe ancorate la cheu pluteau pe o apa rosiatica si vascoasa care emana un miros de iarba putrezita.
Fenomenul a fost observat si in danele Portului Constanta, dar si in partea de sud a statiunii Mamaia.
„N-am mai vazut asa ceva si miroase ciudat, ce-o fi, sper sa nu afecteze pestii”, spunea ieri-dimineata un pescar in timp ce-si arunca firul unditei in apa.
„E fitoplancton, a fost si anul trecut”
Oamenii au anuntat autoritatile portuare, care au intrat in alerta. Directorul Autoritatii Navale Romane, Valentin Serbanescu, si-a trimis urgent specialistii in poluare marina sa cerceteze fenomenul. „E fitoplancton, a fost si anul trecut pe vremea asta si a trecut intr-o saptamana”, a fost declaratia directorului ANR.
Specialistii in biologie marina sustin ca fenomenul a aparut in ultimii ani si ca deocamdata nu este periculos. Ei recunosc insa ca este vorba de un efect al poluarii marine. „Probabil ca a fost un puternic curent de adancime care contine nutrienti si care s-a ridicat la suprafata favorizand dezvoltarea algelor microscopice, inca nu cunoastem specia dominanta”, ne-a declarat directorul Oceanic Club Constanta, biolog Razvan Popescu Mirceni.
Directorul Institutului National de Dezvoltare si Cercetare Marina „Grigore Antipa”, dr. Simion Nicolaev, spune la randul lui ca inflorirea algelor microscopice „este legata de existenta unui surplus de saruri de azot si fosfor in apa de mare, care este de fapt o forma de poluare a Marii Negre”.
Deocamdata, fenomenul nu este periculos, dar, sustine Nicolaev, daca se generalizeaza, poate duce la mortalitate piscicola si a altor organisme acvatice”.
Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul Zilei