Evenimentul Zilei: Mana lunga a UE taie topoarele care distrug padurile

Desi, pe hartie, Romania are un plan de combatere a defrisarilor ilegale, este pe ultimul loc in UE la capitolul actiuni concrete si risca sanctiuni dure in urmatorii doi ani.

In 2007, in Romania, au fost taiati ilegal 175.743 de metri cubi de padure, potrivit "bilantului" Ministerului Mediului. In anii care au urmat, cifrele arata "scaderi usoare", cele mai recente – de la finalul trimestrului trei al anului 2010 – indicand un volum de 117.906 de metri cubi. Si asta pentru ca – au aratat autoritatile – Romania are un plan de combatere a taierilor ilegale.

Se afla insa pe ultimul loc, in Uniunea Europeana, la capitolul "actiuni concrete". O spun oficialii europeni, care avertizeaza ca aceasta lipsa de actiune va atrage, peste doi ani, sanctiuni dure pentru tara noastra, care, in noiembrie 2012, va fi o bligata sa aplice regulamentul european privind combaterea taierilor ilegale.

"E pacat ca o tara ca Romania nu-si protejeaza padurile"

"Romania si Bulgaria nu au facut progrese semnificative in privinta combaterii taierilor ilegale de paduri si a cresterii suprafetelor impadurite. (…) Iar Romania se afla la coada Uniunii la capitolul grija fata de paduri", au explicat expertii europeni. Care au formulat si o concluzie: "Padurile protejeaza ecosistemul, mentin biodiversitatea si reduc riscul de inundatii. (…) E pacat ca o tara cu specii rare si o biodiversitate unica in lume – care include Delta Dunarii – sa nu-si protejeze padurile".

Paduri sub media europeana

Pe 17 octombrie 2008, Consiliul European a inaintat o propunere de regulament Parlamentului European privind combaterea defrisarilor ilegale. Dupa doi ani de discutii in comisii si amendamente, in octombrie, regulamentul a fost aprobat de parlament. Iar pe 12 noiembrie a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dupa care intra in vigoare. Fiind regulament, este obligatoriu ca toate statele membre sa-l transpuna in legislatia nationala, demers pentru care au la dispozitie o perioada de 24 luni de la data intrarii in vigoare.

In ultimii 15 ani, Romania a suferit pierderi uriase din cauza defrisarilor ilegale. Nu exista o cifra oficiala totala care sa arate cat de mari sunt acestea, dar, potrivit Planului national de combatere a taierilor ilegale de arbori, se estimeaza ca 127.000 de hectare au fost distruse prin taieri ilegale. Dintre acestea, 95.000 de hectare au fost rarite, iar restul au fost pur si simplu rase. Romania are in total 6,3 de milioane de hectare de padure, dintre care 4,2 milioane se afla in proprietatea statului.

Dar padurile reprezinta doar 26% din suprafata tarii fata de aproape 30% cat este media europeana. Iar in unele judete gradul de impadurire este minuscul (spre exemplu, in Calarasi este de doar 2%). Problema nu este insa doar a Romaniei. La nivel global, zilnic, suprafate echivalente cu 36 de terenuri de fotbal sunt defrisate in fiecare minut, adica 13 milioane de hectare pe an, potrivit calculelor lui Anke Schulmeister, coordonator al programelor de padure ale WWF Belgia.

Citeste mai mult in Evenimentul Zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri