Ieri, zeci de mii de romani au iesit la curatenie in zonele din jurul oraselor, in paduri, locuri de picnic, pe marginea drumurilor nationale, in cel mai mare proiect de implicare sociala care s-a facut vreodata in Romania.
Eram curioasa ce se va intampla in orasul meu natal, undeva in sudul tarii, unde doar rareori au loc proiecte sociale si atunci participa mai mult elevi, care pe fac pe voluntarii nu neaparat pentru cauza in sine, ci pentru ca da bine in relatia cu profesorii, sau scapa de la ore, sau li se promit note de 10 pentru implicare.
Ne-am intalnit in fata prefecturii locale, la 8:00. Nu m-a mirat ca erau grupuri de elevi de liceu, tremurand de frig, fetele imbracate prea subtire pentru vantul rece al diminetii si multe dintre ele machiate. Dupa cateva minute de asteptat, ne-am trecut pe lista de voluntari suplimentari si am fost impartiti pe echipe. Am ajuns, alaturi de un fost coleg de liceu, pe lista celor care ecologizau un drum de vreo trei kilometri, la iesirea din oras.
Romanii au iesit la marea curatenie
Echipa din care urma sa fac parte s-a reunit in parcarea unei fabrici renumite la nivel national, de unde portarul ne-a usuit pe trotuarul de peste drum. "Se inregistreaza pe camere, sunteti multi, asta e parcare privata". Ne-am conformat si ne-am mutat. Am impartit manusi si saci pentru fiecare. Eram cam 100 de persoane, dintre care vreo 10 adulti. Doi dintre acestia erau profesori. Restul voluntarilor erau elevi de liceu, de peste 18 ani.
Gunoi adunat pe caprarii.
"Fetele aduna hârtie, baietii PET-uri", le-a transmis coordonatoarea echipei, o profesoara imbracata elegant, cu pantaloni albi si jacheta crem.
Am pornit pe drumul care ne revenise noua. Fiecare s-a pus pe adunat. Baietii le tachinau pe colegelor lor prea aranjate pentru misiunea la care se inscrisesera si le speriau cu insectele gasite pe marginea drumului. Câte una, mai "sensibila", tipa de cate ori vedea melci, spre amuzamentul celorlalti, care nu-i dadeau deloc pace. Insa, cu simt de raspundere strângeau resturi de ambalaje, hârtii, sticle de plastic, doze de bere.
Odata umpluti sacii, ii punem in gramezi pe marginea soselei. Firma locala de salubritate urma sa ii ridice in scurt timp. Pe drumul asfaltat prost treceau deseori masini, din care ochi curiosi ne priveau. Nimeni n-a oprit sa afle de ce facem curat sau sa ni se alature.
Citeste articolul in Evenimentul zilei