Gospodinele isi pot condimenta ciorbele cu marar sau cimbru cultivat la bloc.
Familia Margarit, din localitatea Magura (judetul Buzau), are verdeturi pe tot parcursul anului, chiar si iarna. Mai mult, a dezvoltat si o afacere in jurul acestei activitati: seamana rasaduri pe care le vinde. Horticultorul Ana Margarit spune ca locul ideal pentru plasarea jardinierelor sau a ghivecelor pe timp de iarna este balconul inchis si izolat, dar pervazul geamurilor este, de asemenea, indicat, deoarece este deopotriva luminos si calduros.
Pentru a avea mirodenii verzi pe tot parcursul anului, horticultorul ofera cateva sfaturi, care tin de pamantul folosit, plantarea si intretinerea acestor plante.
Pamantul: adaugati nisip!
In primul rand, vasul folosit (ghiveci, jardiniera sau ladita din lemn) trebuie gaurit, pentru a asigura scurgerea. Pentru ca radacinile plantelor sa se extinda in voie, vasul trebuie sa aiba o adancime de 15-20 centrimetri. Inainte de a pune pamantul in vas, asterneti un strat de nisip de un centimetru pe fundul acestuia. Pamantul din florarii este cel potrivit, dar e de recomandat sa-l amestecati cu nisip.
Zece kilograme de pamant, de exemplu, le veti combina cu unul de nisip. Pamantul de padure este recomandat de multi, dar este destul de sarac. Cei care nu vor sa dea bani pe cel la punga pot realiza un amestec din pamant de padure, gunoi de cal sau vite, pamant de telina (de pe parloaga) si nisip. Stratul de pamant trebuie sa fie cu aproximativ doi centimetri sub buza vasului.