Romanii pot invata cum sa protejeze mediul in excursii platite din fonduri publice nerambursabile. Banii pot fi accesati de institutii de invatamant sau de firme private.
Corturi, saci de dormit, izoprene, lanterne, sorturi, manusi, cizme din cauciuc, salopete, saci de gunoi si unelte agricole. Ori, doar cazare la hotel si diurna. Toate acestea pot fi platite din bani publici, nerambursabili, daca sunt folosite la ecologizarea si igienizarea unor zone sau au drept scop educarea romanilor in domeniul protectiei mediului.
100 de lei pe zi pentru fiecare excursionist
Potrivit unui ordin al ministrului Laszlo Borbely (privind aprobarea Ghidului de finantare al unui proiect ce vizeaza "educarea si constientizarea publicului in privinta protectiei mediului"), persoanele juridice – in special organizatii nonprofit si institutii de invatamant de stat sau privat acreditate – pot depune deja proiectele pentru a obtine finantare pentru excursii de la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).
Concret, Administratia finanteaza 90% din valoarea unui astfel de proiect, dar nu va aloca unei singure persoane juridice mai mult de 1.000.000 de lei.
Un calcul simplu arata, totusi, ca o scoala poate primi de la stat aproximativ 100 de lei/zi pentru a asigura cazarea si masa fiecarui elev care merge intr-o astfel de ex cursie. In plus, se poate dota cu saci de dormit, corturi, izoprene si chiar lanterne sau unelte agricole pe care le vor putea folosi ulterior si alte generatii de elevi.
"Daca intentioneaza sa-i duca pe copii in excursii cu cortul, reprezentantii scolii pot plati din banii primiti de la AFM chiar si taxa de campare. Trebuie doar sa poata cofinanta – cu 10% – proiectul. Cei interesati mai au la dispozitie trei saptamani (termenul- limita este 21 septembrie) pentru a depune proiectele", au explicat oficiali de la Mediu.
De o parte din cei 10.000.000 de lei alocati proiectului pot beneficia nu doar scolile care vor sa-si plimbe elevii in excursii "eco", ci si cei care au de gand sa realizeze materiale audiovizuale sau pa nouri publicitare "cu conti nut educativ ecologic". Pentru acestia, mai-marii de la Mediu au inscris in categoria cheltuielilor eligibile, pe langa sepci, tricouri sau pixuri, chiar laptopuri si vi deoproiectoare.
CONDITIE OBLIGATORIE
Solicitantii, fara datorii la stat
Potrivit Ghidului redactat de mai-marii de la Mediu, vor primi finantare de la stat doar acele firme care deruleaza activitati in domeniul protectiei mediului. Cat despre organizatiile nonguvernamentale, acestea trebuie sa fie inscrise in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor.
In ceea ce priveste unitatile de invatamant, acestea trebuie sa fie acreditate si sa nu inregistreze datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale. In plus, orice persoana juridica trebuie sa faca dovada ca are banii necesari cofinantarii proiectului.