Evenimentul Zilei: Criza de spatii verzi in Craiova

Locuitorii din Banie beneficiaza de doar doi metri patrati de spatiu verde, de 13 ori mai putin decat impun normele UE. Potrivit unor estimari neoficiale, craiovenii au o portie mult prea limitata de spatiu verde: doi metri patrati pe cap de locuitor, in timp ce Uniunea Europeana impune existenta a cel putin 26 de metri patrati pentru fiecare cetatean. Chiar daca orasul se confrunta cu o adevarata criza a spatiilor verzi, municipalitatea nu s-a obosit sa scrie vreun proiect pentru infiintarea unui parc. Ministerul Mediului a alocat, saptamana trecuta, fonduri consistente pentru 102 astfel de proiecte.

Comuna care va avea parc

De altfel, judetul Dolj, in general, nu are grija deloc de propriul "plaman verde". Scuza ca nu exista bani nu mai sta in picioare, intrucat Ministerul Mediului a lansat o licitatie de proiecte inca de asta-vara in acest scop, punand la bataie 58,7 milioane de lei. Numai ca ideea i s-a parut interesanta unui singur edil din judet, primarului comunei Giurgita, Valentin Mitrica.

"Am hotarat sa profit de aceasta sansa, pentru ca vreau o localitate europeana. M-am implicat in mai multe proiecte pentru comunitate si mi-a fost simplu sa ma implic si in acesta. Parcul o sa fie o splendoare, proiectul ridicandu-se la 500.000 de lei", a declarat Mitrica.

Betoanele iau locul parcurilor

La Craiova, situatia aproape ca a ajuns sa fie dramatica. De la Revolutie si pana in prezent, trei parcuri au fost retrocedate in totalitate: Madona Dudu, Craiovita si Cornitoiu. In total, exista planuri urbanistice de transformare a zonelor verzi in unele de construit pentru 80 de hectare de parcuri si alte cateva zeci de hectare de zone verzi cu diferite situatii juridice. Acestea sunt greu de contorizat pentru ca, in ultimii ani, si-au facut loc pe ordinea de zi a consiliului local, in medie, cate zece proiecte de hotarari care transforma spatiul verde in unul de construit, sedinta de sedinta.

"Practic, am ajuns in situatia de a avea 2 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, conform ultimelor date pe care le am eu. Este revoltator. Tocmai de aceea am pornit o campanie de strangere de semnaturi pentru salvarea Parcului Cornitoiu. O sa atacam in contencios administrativ hotararea de consiliu local de luna trecuta, prin care 20 de hectare din parc si-au schimbat destinatia de spatiu verde", a declarat Dan Cherciu, presedintele PLD Craiova.

Singurele spatii verzi ale orasului, in afara de doua sau trei parcuri mai importante, sunt fasiile cu arbori si iarba dintre blocuri. Numai acestea mai pot fi salvate de tavalugul betoanelor multumita ordonantei de guvern emise saptamana trecuta, care interzice schimbarea destinatiei de spatiu verde in spatiu de construit, pentru celelalte zone de verdeata fiind deja prea tarziu. Municipalitatea craioveana a investit doar 800.000 de lei in doi ani (2006 si 2007) pentru proiecte ce au in vedere spatiile verzi, conform datelor de la serviciul de gospodarire comunala din cadrul Primariei Craiova.

Astfel, Bania va intampina mari probleme in aplicarea masurii adoptate recent de guvern, care prevede ca, pana in 2013, toate localitatile din Romania sa asigure 26 de metri patrati de verdeata pe cap de locuitor. Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului, a anuntat saptamana trecuta ca aceasta prevedere urmeaza sa aduca Romania la media existenta in Uniunea Europeana.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri