Cei care nu vor sa mai aiba grija facturilor la utilitati trebuie sa faca o investitie de aproape 18.000 de euro.
Cum poti uita de caderile de tensiune care ti-au distrus electrocasnicele, sa ai apa calda non-stop la discretie fara sa-ti fie frica de faptul ca maine se va opri? Iti faci o casa independenta energetic. Te costa in jur de 18.000 de euro, nu te mai intereseaza cat de aproape este reteaua de electricitate si iti construiesti casa unde doresti.
La Agigea s-a construit o casa-proiect, prin intermediul careia specialistii de la Institutul de Cercetari Electrotehnice incearca sa gaseasca variantele optime pentru o locuinta independenta energetic.
"Pentru ca e vorba de o cercetare, in aceasta casa sunt integrate mai multe sisteme. Insa am primit cereri de la oameni care doresc sa-si contruiasca astfel de locuinte si incercam sa le dam varianta cea mai buna", a declarat prof. Dan Teodoreanu, unul dintre coordonatorii acestui proiect.
Constructia de la Agigea are o suprafata utila de 191 mp si ar putea oferi unei familii o multime de facilitati. Printre altele, isi produce singura energia electrica, termica si are un sistem de securitate care poate preveni incediile, anunta din timp fenomenele meteorologice extreme sau chiar seismele.
Investitia pentru curent si apa calda, 8.000 de euro
La o casa medie, energia electrica si apa menajera s-ar rezolva cu aproximativ 8.000 de euro. "Daca ar fi sa ne raportam la costurile actuale, cam in 6-7 ani iti recuperezi investitia. Iar daca reteaua de energie electrica este la mai mult de un kilometru, potrivit calculelor noastre, e mai avantajos sa ai sistem individual cu panouri fotovoltaice ", este de parere prof. dr. ing. Nicolae Olariu, presedintele Asociatiei Patronale Surse Noi de Energie.