Evenimentul Zilei: Copiii fac jucarii din deseuri reciclabile

Un grup de copii de clasa a IV-a vrea sa-i initieze pe cei mari in ale ecologiei. "Salvati padurea! Ocrotiti natura! Vrem sa respiram aer curat!" sunt mesajele ecologiste ale elevilor implicati in programul "Eco-Scoala", derulat de elevii de la Scoala "Toma Caragiu" din Ploiesti.

Pentru a atrage atentia autoritatilor asupra poluarii, care ii afecteaza in mod direct, circa o suta de elevi din clasa a IV-a au pregatit zilele trecute o serbare in care au recitat poezioare, au cantat si au dansat, interpretand rolul padurii agresate de gunoaie sau al copacilor defris ati. Toate costumele din piesa celor mici au fost confectionate din materiale biodegradabile. "Ne-am facut haine din hartie pentru ca se poate recicla. Vrem sa le spunem celor mari sa fie mai atenti cand arunca gunoiul pe jos", spune Diana Cruceru, unul dintre elevii de clasa a IV-a implicati in acest program ecologic.

"Pe mine, bunica m-a ajutat sa-mi fac un costum din pungile care se dau gratuit la supermarketuri. Cred ca daca acestea ar fi din hartie nu am mai vedea atata plastic pe jos. Am invatat ca plasticul se degradeaza in cateva sute de ani si e pacat", spune Alexandru Dinu, un alt impatimit al ecologiei. "Initiativa apartine copiilor, care s-au implicat total in acest proiect. Este adevarat ca fara ajutorul parintilor nu am fi reusit sa avem aceste costume si jucarii simple, dar biodegradabile", a declarat institutorul Larisa Bazavan, coordonatorul programului "Eco-Scoala".

In curatenie de primavara

Copiii au planuri mari in primavara care si-a intrat in drepturi inainte de vreme. Astfel, in luna martie, toti cei 700 de elevi din clasele I-VIII, implicati in proiectul verde, vor invada parcurile si locurile de joaca din apropierea scolii pentru a face o curatenie generala. Cu sprijinul Administratiei Domeniului Public si Privat al Primariei Ploiesti si Directiei Romsilva, copiii vor planta sute de copaci si vor reface spatiul verde transformat peste iarna in parcare ilegala sau groapa de gunoi.

"As vrea sa ma fac comisar de mediu pentru a-i putea certa pe oamenii mari, care fumeaza si arunca tigarile sau pachetele goale in parc sau pe strada", spune Alexandru Dinu, care va implini peste cateva luni 11 ani. De altfel, fiecare scoala din Ploiesti si-a desemnat un elev care va deveni "inspector" al primariei.

"Copiii vor primi cate o bicicleta si o camera foto pentru a surprinde gunoaiele depozitate ilegal, spatiul verde neintretinut sau locurile de joaca distruse", a promis Viorica Avram, seful Biroului Protectia Mediului din cadrul Primariei Ploiesti.

IMAGINATIE: Caluti si trasuri ecologice

Pentru a da un exemplu colegilor care prefera jucariile scumpe, din plastic sau cauciuc, micii ecologisti au confectionat unele din materiale reciclabile. "Dintr-o punga de hartie, un carton si o scoarta de copac am facut un calut si o trasura, cu care sa ma joc fara sa supar natura", spune Ionut Popescu, un pusti de 9 ani. Pentru a veni in sprijinul pasarilor din Parcul Bucov, copiii le-au construit adaposturi.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul Zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri