Evenimentul Zilei: Conferinta poluatorilor

Principalii 20 de poluatori ai lumii vor incerca de astazi, pe parcursul a trei zile, sa gaseasca noi metode de reducere a emisiilor poluante si de finantare a unor proiecte energetice „curate”. La conferinta G20 care se desfasoara in localitatea Chiba, Japonia, participa tari precum Statele Unite, China, Indonezia, Brazilia sau Africa de Sud, ansamblul lor emitand aproximativ 80% din dioxidul de carbon produs de intreaga omenire.

Dupa intalnirea desfasurata in august anul trecut in Austria, cele mai bogate natiuni ale planetei – totodata si principalii poluatori – au convenit sa opereze reduceri importante ale emisiilor proprii la valori cuprinse intre 20 si 40 la suta din nivelul emisiilor inregistrate in anii 1990. Acesta ar constitui un punct de plecare in negocierile de doi ani care se vor desfasura sub egida ONU, in vederea incheierii unui nou acord care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, ce expira in 2012.

Japonia propune limitari pe sectoare industriale

Gazda G20, Japonia, ocupanta locului 5 in topul principalilor poluatori mondiali, sprijina o reducere la jumatate a emisiilor poluante, considerand, totodata, ca o solutie partiala ar fi impunerea de limite „sectoriale” pentru industrii precum metalurgia si energetica. Dar multe state, indeosebi cele sarace, se opun ideii de limite, opinand ca efortul principal trebuie facut de natiunile dezvoltate, atat prin reducerea drastica a emisiilor lor, cat si prin finantarea unor proiecte energetice nepoluante.

Si marii poluatori se opun limitelor – SUA au invocat in trecut, in repetate randuri, „stagnarea economica” pe care ar implica-o limitarea emisiilor, refuzand sa semneze Protocolul de la Kyoto. China, ocupanta locului 2 in top, a respins pana de curand orice idee de autolimitare a emisiilor sale poluante.

SUA, in lupta cu noxele si cu concurenta

Un grup de economisti americani sugereaza ca statul chinez produce deja „mult mai mult” dioxid de carbon decat prevedeau estimarile anterioare, iar cateva studii arata ca Beijingul ar fi devenit poluatorul nr. 1 al globului, detronand SUA. Statul chinez a acceptat sa participe la negocierile vizand crearea unui acord asupra reducerii emisiilor poluante, care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto dupa 2012 si a infiintat un minister al mediului.

Si guvernul american a inceput sa ia masuri, deocamdata interne. Pentru prima oara in ultimii 10 ani, Agentia federala pentru Protectia Mediului (EPA) a coborat limita permisa a emisiilor de ozon la nivelul solului (de la 80 la 75 parti per miliard), decizie despre care EPA spune ca va salva aproximativ 4.000 de vieti anual.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri