Evenimentul Zilei: Algele marine, in lupta contra incalzirii globale

Oamenii de stiinta vor stimula artificial cresterea algelor din oceane, capabile sa absoarba si sa fixeze mari cantitati de dioxid de carbon.

Ghetarii care se topesc, de multa vreme imaginea emblematica a incalzirii globale, declanseaza un proces natural care ar putea intarzia sau chiar opri schimbarea climei, a descoperit o echipa de oameni de stiinta britanici. In momentul in care se topesc, ghetarii elibereaza in ocean mici particule de fier, care la randul lor favorizeaza dezvoltarea unor alge capabile a absorbi si fixa dioxidul de carbon din atmosfera, mentioneaza „The Sunday Mail“. Algele verzi „ingroapa“ astfel acest gaz considerat de specialisti a fi principalul responsabil de incalzirea climei.

„Pamantul insusi pare ca vrea sa ne salveze“, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Rob Raiswell, de la Universitatea Leeds. Aflata la bordul navei de cercetare stiintifica HMS Endurance, in apele Antarcticii, echipa lui Raiswell va realiza luna aceasta un experiment menit a determina daca fenomenul poate fi exploatat in vederea com pensarii emisiilor de CO2. Cercetatorii vor imprastia in apa cateva tone de sulfat de fier, stimuland artificial dezvoltarea algelor, in largul coastelor Insulei South Georgia (1.280 km sud-est de Insulele Falkland).

2009, un nou an fierbinte

Fertilizarea cu fier este un procedeu cunoscut de multa vreme, dar ecologistii se tem ca metoda poate perturba fragilul ecosistem natural. In baza acestei temeri, anul trecut, ONU a interzis fertiliza rea cu fier a apelor din emisfera sudica a planetei. Noua descoperire semnifica insa ca o astfel de fertilizare se produce in mod natural odata cu topirea ghetarilor, iar experimentul cercetatorilor britanici are aprobarea Natiunilor Unite.

Responsabil cu urmatoarea etapa a studiului este profesorul Victor Smetacek, care a opinat ca gazul fixat de alge va fi scos din atmosfera Pamantului timp de „mai multe sute de ani“. Smetacek a spus ca fertilizarea vastei suprafete a Marelui Ocean de Sud, de 51 de milioane km2, s-ar traduce in absorbirea unei cantitati impresionante de CO2, estimata la 3,5 gigatone. Aceasta este echivalenta cu o optime din cantitatea totala a emisiilor anuale de CO2.

Raiswell crede ca procesul ar putea fi crucial pentru stoparea incalzirii globale, desi tot el admite ca este inca prea devreme pentru a spune daca va functiona. Temperatura medie a aerului a continuat sa creasca in ultimii 50 de ani, iar 10 din cei mai fierbinti ani au fost inregistrati dupa 1991. Climatologii au estimat ca un nou record va fi atins in cursul lui 2009.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri