Evenimentul de Botosani: La Radauti Prut, Ministerul Mediului spune un NU categoric reconstructiei pe vechile amplasamente

Prefectura Botosani a primit raspunsul de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile vizavi de solutia indiguirii la Radauti Prut.

Daca sinistratii care refuzau stramutarea si care au semnat si o petitie in acest sens se mai agatau de speranta ca cei de la nivel central vor accepta varianta indiguirii si, prin urmare, si reconstructia caselor s-ar fi putut face pe vechiul amplasament, acest vis le-a fost spulberat ieri. Ministerul Mediului a spus NU indiguirii si prin urmare singura solutie ramane stramutarea. „Vizavi de situatia de la Radauti Prut a venit raspunsul de la Ministerul Mediului, legat de posibilitatea pastrarii amplasamentelor. Nici nu poate fi vorba de asa ceva.

Specialistii spun ca a se construi digul este ineficient, pentru ca nu ar face fata unor debite de peste 2.150 de metri cubi pe secunda si, daca ne amintim, la Radauti Prut s-a ajuns la peste 2.600 de metri cubi pe secunda. Plus ca aceasta investitie este foarte costisitoare. Ca atare, se interzice amplasarea in zonele inundabile a locuintelor, ramanand in picioare varianta stramutarii”, a specificat Mihai Elvadeanu, prefectul interimar al judetului Botosani.

Autoritatile locale din zona au fost informate asupra deciziei Ministerului Mediului, urmand sa se finalizeze demersurile pentru stabilirea terenului in vedere stramutarii. Reprezentantul primei institutii a Guvernului in teritoriu a mai subliniat ieri, in cadrul Colegiului Prefectural, ca gasirea terenurilor pentru reconstructii inca dau batai de cap, lucru ce scoate in evidenta „cat de eficienta a fost aplicarea Legii fondului funciar pana in prezent, deoarece sunt greseli mari in titlurile de proprietate”.

Tot in cadrul sedintei de Colegiu Prefectural, la care au luat parte si reprezentantii administratiilor publice locale, seful Inspectoratului de Stat in Constructii Botosani, Ioan Viorel Ciobanu, a atentionat conducerea comunitatilor din zonele afectate sa fie foarte precaute atunci cand acorda autorizatiile de constructie. Acesta a mai subliniat ca primarii care vor elibera autorizatii de constructie in zonele de risc vor trebui sa raspunda pentru faptele lor, Ciobanu mentionand ca acestia vor avea in sarcina sa decida daca vor darama sau nu constructia in cauza.

„Singura obligatie a primarilor este aceea de a nu elibera autorizatii de construire in zonele inundabile, acolo unde sunt prevazute zone de risc si zone de interzicere a executarii lucrarilor in Planul Urbanistic General. O parte dintre primari nu tin cont de aceste zone. Legea prevede ca primarii hotarasc daca se vor demola sau se vor mentine astfel de constructii. Se va verifica si modul de eliberare a autorizatiilor de constructie si nimeni nu vrea sa amendeze pe cine nu trebuie”, a subliniat Ciobanu, insistand totodata pe cazurile unde expira PUG-ul anul acesta, in vederea reactualizarii.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul de Botosani

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri