Evenimentul de Botosani: Betoane sau spatii verzi: Avem nevoie de mai mult spatiu verde

Denumit odata Orasul Gradinilor, Botosaniul a devenit astazi o urbe a betoanelor. In prezent, la nivelul orasului Botosani se vorbeste despre aproximativ 12 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, suprafata ce ar trebui sa se dubleze in urmatorii cinci ani.

In ultima sedinta de Guvern, a fost aprobata modificarea propusa de Ministerul Mediului privind protectia mediului, modificare ce prevede ca, pana in 2010, sa se ajunga la 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor si la 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor pana in 2013. Aceasta modificare elimina orice posibilitate de schimbare a terenurilor amenajate cu spatii verzi, prevazute in planurile urbanistice, indiferent de regimul juridic al acestora.

"La initiativa Ministrului Mediului s-a modificat Ordonanta de Urgenta privind protectia mediului la capitolul referitor la spatiile verzi. Avand in vedere si presiunile din ultimii ani asupra mediului si asupra spatiilor verzi, s-a luat aceasta decizie, de a interzice constructiile pe spatiile verzi. Avem nevoie de mai mult spatiu verde. Se da prea putina importanta acestui capitol. Una dintre solutiile propuse a fost de includere in intravilan a unor suprafete din extravilan, suprafete din zone limitrofe, in ideea amenajarii unor parcuri", a mentionat Narcisa Dumitriu, consilier compartiment Relatii Publice si Comunicare, Planuri, Proiecte si Programe in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Botosani.

Totusi, la nivelul judetului Botosani exista o problema, planul urbanistic nu a mai fost actualizat de ani buni si multe dintre spatiile verzi nu sunt prinse in acest plan, lucru ce a dus in ultimii ani la distrugerea de suprafete insemnate de spatii verzi. Asadar, chiar daca aceasta prevedere va intra in curand in vigoare, Agentia pentru Protectia Mediului va fi nevoita sa-si dea acordul pentru constructii daca in plan nu apare ca fiind spatiu verde suprafata pe care solicitantul doreste sa realizeze lucrarea. "Problema este ca acest spatiu verde trebuie trecut in planul urbanistic, iar planul nostru cuprinde foarte putine spatii verzi. Acest plan trebuie refacut, deoarece are mai bine de 10 ani. Noi deja am atras atentia asupra acestui lucru, urmeaza sa vedem ce se rezolva", a mentionat Narcisa Dumitriu.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul de Botosani

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri