Evenimentul de Botosani: Amenzi in numele mediului, de aproape 12 miliarde de lei vechi

Agentii economici, administratiile publice locale dar si persoanele fizice, au scos din buzunare 11,8 miliarde de lei vechi, in anul ce tocmai s-a incheiat si asta pentru ca nu au respectat o serie de reguli privind protectia mediului. Garda de Mediu Botosani a reusit sa efectueze in 2008, pesate 1.000 de inspectii planificate si neplanificare. La acestea se adauga inspectiile pentru respectarea conditiilor impuse in actele de reglementare pentru proiecte si activitati noi, in numar de aproape 100 si cele 10 autosesizari ale comisarilor Garzii Nationale de Mediu.

"In decursul anului trecut au fost rezolvate 130 de reclamatii, fiind totodata efectuate 93 de inspectii tematice", a declarat Rodica Zelinca, comisar sef in cadrul Comisariatului Judetean de Mediu (CJM) Botosani. De asemenea, pentru emiterea, revizuirea si prelungirea actelor de reglementare au fost efectuate 21 de inspectii iar inspectiile efectuate cu alte autoritati (APM, Politie, Jandarmerie) au fost in numar de 145. "Urmare a neregulilor constatate in actiunile de control si ca urmare a sesizarilor, s-au descoperit deficiente ce au strans amenzi in valoare totala de 11,8 miliarde lei vechi", a mai completat Zelinca.

Primariile, benzinariile si prestatorii de servicii din agricultura au strans cele mai multe amenzi

Cea mai mare amenda a atins un miliard de lei vechi, sanctiunile cele mai usturatoare ajungand la detinatorii de statii Peco. Nu mai putin de 17 sanctiuni s-au dat la consilii locale, noua prestatorilor de servicii in agricultura, sase statiilor Peco, la abatoare s-au aplicat cinci amenzi, patru la reciclatorii de deseuri metalice si nemetalice si tot atatea la agentii economici ce se ocupa de prelucrarea lemnului. Amenzile comisarilor CJM le-au atins si pe persoanele fizice. "Un numar mare de sanctiuni s-a aplicat prestatorilor de servicii in agricultura. S-au intalnit cazuri de ardere de miriste fara obtinerea avizului de la Agentia pentru Protectia Mediului si fara anuntarea serviciilor voluntare de urgenta. Astfel, ne-am confruntat cu noua asemenea cazuri care au fost sanctionate. Se face mecanizare si chimizare fara obtinerea autorizatiei de mediu", a specificat conducerea Garzii de Mediu. In verificarile lor, comisarii au depistat rampe de gunoi, orasenesti si municipale care nu detineau autorizatie de mediu, tinand cont ca termenul de inchidere a rampelor de gunoi municipale a fost 2008.

Circa 85% din primarii au trecut protectia mediului pe lista lor de activitati

Cu toate ca la administratiile publice locale nu s-au inregistrat putine amenzi, acestea dau semne de conformare. Legea Nr. 101, care a intrat in vigoare din anul 2008, prevede ca toate administratiile publice locale au obligatia de a avea servicii publice de salubritate. In cazul in care nu pot avea servicii publice de salubritate, au obligatia de a incheia contracte cu societati sau de a avea personal specializat pentru asemenea actiuni. "Predomina problemele in mediul rural unde nu intotdeauna administratiile publice locale sunt cele vinovate deoarece nu se gaseste sprijin din partea locuitorilor comunelor sau a celor care aloca bani pentru mentinerea starii de salubritate", a specificat Zelinca. Conform informatiilor preluate de la reprezentantii Garzii de Mediu Botosani, cam 85% din localitati au servicii publice de salubritate sau responsabil cu protectia mediului
 

spot_img

Ultimele știri