Evenimentul de Botosani: Alerta maxima pe Prut!

Ieri dupa-amiaza, importante dispozitive de jandarmi, politisti, politisti de frontiera si pompieri au ajuns in zona Stanca-Costesti pentru a anunta populatia ca trebuie sa isi paraseasca locuintele, existand pericol de inundatii.

Starea de alerta s-a mutat de la Radauti Prut spre zona Stefanesti, Ripiceni, Romanesti, cele mai apropiate localitati de barajul de la Stanca-Costesti, acolo unde, incepand cu ora 16.00, s-a trecut la deversarea controlata in bazinul superior al raului Prut – acumularea Stanca – Costesti. Daca la Radauti Prut inundatiile s-au datorat vecinilor urcaineni, in schimb, in zona Stefanesti, Romanesti, Santa Mare si localitatile aferente acestora, inundatiile se vor produce in urma unei decizii luate de catre autoritatile centrale care incearca astfel sa evite o adevarata catastrofa in cazul in care barajul de la Stanca-Costesti ar ceda. Potrivit autoritatilor, in cazul in care barajul de la Stanca-Costesti ar ceda, zeci de localitati de pe malul Prutului ar disparea.

Oameni disperati

Fata de ceea ce s-a intamplat la Radauti Prut, in zona Stefanesti si in comunele invecinate, populatia a fost anuntata din timp ca trebuie sa isi paraseasca locuintele, avand astfel posibilitatea de a-si salva anumite bunuri mai de pret si animalele din gospodarii. Cu toate acestea, oamenii erau bulversati, nu stiau ce se va intampla cu ei si erau neincrezatori in autoritati. Mai mult, unii dintre ei sustin ca nu isi vor parasi locuintele pana in momentul in care va ajunge apa in curtile lor, chiar daca sunt constienti de pericolul la care se expun.

La Romanesti, autoritatile s-au miscat foarte repede, anuntand populatia si ajutand la evacuare. Mai mult, s-a luat decizia de a fi evacuate toate persoanele ce locuiesc si la o distanta de patru-cinci kilometri de raul Prut. „Am casa la sosea si nu stiu ce sa fac. Pana la Prut sunt patru-cinci kilometri, dar au venit si ne-au anuntat ca trebuie sa plecam din zona. Nu stiu unde sa ne ducem si nu stiu ce sa facem cu animalele. Ma voi duce in cimitir”, a spus o localnica. De frica apelor, in noaptea de luni spre marti oamenii nu au mai dormit, ci au stat sa vada daca vor avea aceeasi soarta ca cei de la Radauti Prut, cand in cateva ore au ramas fara nimic.

„Aseara nu am inchis un ochi. Am stat toata noaptea si am asteptat sa vina apa. Nu ma duc din casa pana cand nu vine apa. Pe imas nu este apa si nu cred ca va ajunge tocmai pana la noi. Daca, fereasca Dumnezeu, se rupe barajul, in cinci minute rade toate localitatile de pe malul Prutului si trece de Santa Mare”, a povestit un batran din Romanesti. Daca batranii pareau foarte afectati de situatia in care se afla si ingrijorati in acelasi timp, in schimb, cei mai tineri au trecut la treaba si au inceput sa isi transporte cu carutele lucrurile si animalele de prin curti in alte zone ale comunei, aparent mai sigure.

Localitatea Ripiceni va scapa de inundatii

Localitatea Ripiceni, aflata la un pas de a fi inundata, se pare ca va scapa odata cu deversarile ce au loc la Stanca-Costesti. Si aici oamenii au fost anuntati sa isi stranga lucrurile si sa paraseasca locuintele, numai ca, aparent, ei vor fi feriti. De la sfarsitul saptamanii trecute si pana ieri dupa-amiaza, Prutul a avansat cu aproximativ 200 de metri, intrand in sat si inundand un siloz. Oamenii de aici sustin ca au fost si ei avertizati ca exista pericol de inundatii si asta deoarece Prutul se afla la circa 50 de metri de unele gospodarii. „In circa patru ore apa a urcat cu 15-20 de centimetri si este la aproximativ 50 de metri de a intra in casa. La ora 12.45 am primit ordin de evacuare si stam in alerta sa vedem ce va fi. Am strans lucrurile, ne-am luat hainele si suntem pregatiti pentru inundatii”, a spus unul dintre localnici, care a adaugat: „Apa creste de la o ora la alta si s-a anuntat ca va creste si cu 50 de centimetri”. Daca pana ieri dupa-amiaza nu au fost case inundate, in schimb, Prutul s-a extins pe suprafete insemnate de teren, distrugand culturile oamenilor.

Romii s-au mutat pe strada

La Stefanesti, anuntul autoritatilor ca va veni apa i-a determinat pe zeci de romi sa se refugieze spre iesirea din localitate, incepand sa isi construiasca o tabara pe marginea drumului national ce leaga acest oras de municipiul Botosani. Romii si-au luat tot ce aveau si au inceput sa isi ridice un fel de corturi in care sa se adaposteasca, nemultumiti de faptul ca autoritatile nu le-au asigurat o locatie in care sa se cazeze.

Autoritatile locale au intrat in alerta

Pentru a evita pierderile de vieti omenesti si distrugerile masive, autoritatile locale din zona Stanca-Costesti au trecut la treaba inca de luni seara, anuntand populatia ca vor urma deversari la baraj, fapt pentru care sunt obligati sa isi paraseasca locuintele. Gheorghe Hutanu, primarul comunei Romanesti, a spus ca numai in aceasta localitate circa 300 de persoane au fost evacuate din fata apelor. „De cateva zile de cand am primit avertizarile, in legatura cu influenta lacului Stanca-Costesti, am inceput a lua masuri. Inca de aseara, impreuna cu politia, am fost pe fiecare strada in zona inundabila si avem peste 100 de gospodarii in pericol.

Astazi la ora 12.00 acestea au fost evacuate in totalitate, prin alarmarea cu sirena montata la scoala, cu clopotele bisericii si impreuna cu politia si personalul nostru propriu. Cele 300 de persoane care locuiesc in zona inundabila au fost evacuate si acum tinem legatura cu dispeceratul de la Stanca, care ne comunica ca s-a dat drumul si vine apa mai mare decat pana acum. Atat populatia, cat si animalele, sunt in afara oricarui pericol. Oamenii s-au adapostit pe la rude, iar cei care nu au unde merge, la caminul cultural si la sectia de mecanizare”, a spus Gheorghe Hutanu, care a adaugat ca exista pericolul ca o parte din populatia care are locuinte in apropierea Prutului sa ramana fara case: „Casele sunt majoritatea vechi si construite din chirpici si de aceea ne asteptam ca unele dintre ele sa cedeze. Suntem pregatiti cu apa si mancare pentru a asigura oamenilor din zona evacuata”.

Aproximativ 1000 de persoane evacuate

In cursul zilei de ieri, localitatile de pe malul Prutului, incepand de la Stefanesti si pana la Santa Mare, au fost vizitate de catre autoritatile judetene, subprefectul Mihai Elvadeanu fiind prezent la fata locului pentru a vedea care este situatia si cum au reusit primarii din Stefanesti, Romanesti si Santa Mare sa informeze si sa evacueze populatia. „In momentul de fata, in pericol sunt localitatile de pe tarmul Prutului. Este vorba de Stanca, Badiuti, Damideni, Romanesti, Iliseni, Berza, Santa Mare. Sunt cele trei comune cu satele aferente.

Astazi s-au dispus si am si verificat daca au actionat comitetele locale pentru situatii de urgenta. Din constatarile noastre, s-au miscat foarte bine cei din Stefanesti si din Romanesti, iar la Santa Mare au fost niste probleme, pentru nu era bine coordonata activitatea si i-am sprijinit. S-a inceput evacuarea si la Santa Mare, in timp ce la Romanesti si Stefanesti deja a fost facuta evacuarea”, a spus subprefectul Mihai Elvadeanu, care sustine ca ieri dupa-amiaza, in jurul orei 18.00, erau evacuate aproximativ 1000 de persoane pe o raza de circa 30 de kilometri. Una dintre problemele ce ar putea sa apara in urmatoarea perioada este sistarea de energie electrica in aceasta zona, fapt pentru care autoritatile intentioneaza sa aduca cateva grupuri generatoare. „In total avem peste 1000 de persoane evacuate pe o raza de 30 de kilometri.

S-au stabilit locurile unde se aduna animalele, unde vor sta oamenii, asigurarea asistentei medicale si acum vrem sa aducem niste grupuri electrogene deoarece este posibil sa se intrerupa curentul. Sunt o multime de masuri pe care urmeaza sa le luam”. Deocamdata autoritatile nu stiu cat va dura aceasta situatie si cat de mari vor fi inundatiile, dar nu exclud pericolul ca in zona Stefanesti, Romanesti sau Santa Mare sa fie case distruse dupa ce se vor produce aceste deversari controlate. „Exista pericolul sa fie case inundate. Totul depinde ce inaltime va avea apa. Aceasta situatie poate fi mentinuta destul de mult pentru ca deversarea poate dura si doua saptamani, deoarece nu se poate merge cu intreaga capacitate pentru ca ar fi rase toate localitatile de pe malul Prutului, pana la Galati”, a conchis Mihai Elvadeanu.

Cota de pericol pe Prut este in continuare depasita

Potrivit informarii hidrologice avertizoare transmisa de Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA), ieri la ora 13.00, pe raul Prut, la statia hidrometrica aval de Stanca Costesti, cota de pericol (375 cm) a fost depasita cu 10 cm, fiind in crestere, iar ieri dupa-amiaza aceasta a fost depasita cu 18 centimetri. De aceea, in jurul orei 16.00, in bazinul superior al raului Prut – acumularea Stanca – Costesti, s-a trecut la deversarea controlata initial fiind vorba de aproximativ 1000 mc/s. Daca ieri la pranz la Stanca Costesti apa era in crestere, in schimb, la Radauti Prut a fost ceva mai bine. La aceeasi ora cota de pericol pe raul Prut la statia hidrometrica Radauti Prut inregistra o scadere cu 14 cm, ajungand la 436 cm. (Razvan Sauciuc)

Codul Rosu se mentine

Specialistii ne aduc din nou vesti proaste. Avertizarea hidrologica Cod Rosu a fost prelungita pana astazi, la ora 16.00. Avertizarea este valabila pentru raurile Siret si Prut. Pe langa Botosani, mai sunt amenintate de viituri si judetele Bacau si Neamt. Pentru raul Prut, Codul Rosu se mentine pe sector aval Oroftiana – amonte acumularea Stanca Costesti, aferente judetelor Botosani, Bacau, Neamt. De asemenea, pe sectorul de la intrarea Prutului in tara, si pe sectorul aval acumulare Stanca Costesti – Stanca aval, aferente judetelor Bacau, Vrancea Botosani, hidrologii au emis avertizare de tip Cod Portocaliu. Avertizare de tip Cod Galben a fost emisa pentru raul Prut pe sectorul aval Stanca – Aval – Prisacani, aferente judetelor Bacau, Vrancea, Botosani si Iasi.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul de Botosani

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri