Prima evaluare globală, privind biodiversitatea, are loc zilele acestea la Paris, la 14 ani după ultimul eveniment de acest gen. Oameni de ştiinţă şi diplomaţi din peste 130 de ţări au transmis că distrugerea naturii ameninţă omenirea „cel puţin la fel de mult” ca încălzirea climei şi merită o atenţie la fel de mare din partea comunităţii internaţionale.
Peste 800 de delegați, printre care reprezentanți ai guvernelor, experți și oameni implicați în acest domeniu, se reunesc, între 29 aprilie și 4 mai la Paris, pentru a adopta prima evaluare mondială a ecosistemelor realizată pe plan global, după 2005, considerată un inventar sumbru al naturii.
„Dovezile sunt incontestabile: distrugerea de către noi a biodiversităţii şi a serviciilor ecosistemice a atins niveluri care ameninţă bunăstarea noastră cel puţin la fel de mult ca modificările climatice provocate de către om”, a declarat Robert Watson, preşedintele Platformei interguvernamentale ştiinţifice şi politice pentru biodiversitate şi servicii ecosistemice (IPBES).
Numit „Evaluarea globală a biodiversității și a serviciilor ecosistemice”, raportul conține 1.800 de pagini și a fost realizat pe parcursul a trei ani, cu ajutorul a 400 de experți. Conține lucrări științifice și informații guvernamentale și este prima evaluare care ține cont și cunoştinţele, problemele şi priorităţile populaţiilor indigene.
„Ştiinţa ne spune ceea ce cunoştinţele noastre tradiţionale ne semnalau de decenii: Terra este pe cale să moară”, a declarat Jose Gregorio Mirabal, preşedintele COICA, instituţie ce reuneşte organizaţiile indigenilor din bazinul amazonian. „Îndemnăm într-o manieră urgentă comunitatea globală să semneze acord internaţional pentru natură, pentru a restaura cât mai rapid posibil jumătate din lumea naturală”.
Aproape niciunul dintre cele 20 de obiective anterior definite pentru 2020, care vizează „o viaţă în armonie cu natura” până în 2050, nu va fi atins, potrivit proiectului de sinteză al acestui nou raport.
Textul evidenţiază o legătură foarte clară între cele două ameninţări majore, încălzirea climei şi distrugerea naturii, identificând anumite cauze similare, în special practici agricole şi despăduriri, vinovate pentru cel puţin un sfert din totalul emisiilor de CO2, dar şi pentru gravele daune directe provocate ecosistemelor.
Mulţi experţi speră că această evaluare va reprezenta un preludiu pentru adoptarea unor obiective ambiţioase în cadrul reuniunii din 2020 din China pentru diversitate biologică (COP15) la care vor participa statele membre ale ONU. Proiectul va fi discutat, amendat şi adoptat pe articole de delegaţii participanţi la reuniunea de la Paris, înainte de publicarea sa oficială pe 6 mai.