Eurostat: România, pe ultimul loc în UE la colectarea DEE în 2016

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea deşeurilor de echipamente electronice şi electrice în 2016, cu 1,6 kg pe locuitor, sub media europeană, de 8,9 kilograme, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Pe primul loc se află Suedia, cu 16,5 kg pe locuitor, urmată de marea Britanie (14,8 kg) şi Danemarca (12.4 kg).

Aflată în coada clasamentului, România este la distanţă de penultima clasată, Letonia care colectează 2,5 kilograme de deşeuri pe cap de locuitor.

„Variația cantităţilor colectate reflectă diferențele dintre nivelurile de consum ale bunurilor electrice și electronice, precum și diferitele niveluri de performanță ale schemelor existente de colectare a deșeurilor”, spune Eurostat.

Între 2015 și 2016, cantitatea de echipamente electrice și electronice introduse pe piață a crescut cu 2,9%, de la 9,8 milioane de tone la 10,1 milioane de tone în UE.

Deşeurile de echipamente electronice şi electrice (DEEE – frigidere, televizoare, laptopuri, telefoane) pot cauza pagube majore mediului şi probleme de sănătate, dacă nu sunt adecvat gestionate. Ca rezultat, la nivelul UE s-au făcut eforturi considerabile pentru îmbunătăţirea colectării, tratării şi reciclării echipamentelor electronice şi electrice care nu mai sunt utilizate.

Mai mult de jumătate (55,6%) din totalul deşeurilor de echipamentelor electronice şi electrice colectate în 2016 sunt aparate electrocasnice mari, respectiv 2,5 milioane de tone. Urmează echipamentele de telecomunicaţii şi IT (14,8 %), panourile fotovoltaice (13,5 %), electrocasnicele mici (9%), aparatura electrică, echipamente sportive, sisteme de iluminare şi jucării (7,2%).

În 2014, în România au fost colectate un total de 32,15 milioane de tone de deşeuri electronice, din care 20,46 milioane de tone au fost electrocasnice mari, 1 tonă a fost electrocasnice mici, 4,8 milioane de tone au fost echipamente IT şi 3,51 milioane de tone au fost echipamente consumabile şi panouri fotovoltaice.

Deşeurile de echipamente electrice şi electronice, cum ar fi computerele, televizoarele, frigiderele şi telefoanele mobile, reprezintă fluxurile de deşeuri cu cea mai rapidă creştere din UE şi se preconizează că vor creşte la peste 12 milioane de tone până în 2020.

În cazul în care nu sunt gestionate în mod corespunzător, aceste deşeuri pot provoca probleme de sănătate şi de mediu majore din cauza conţinutului lor de substanţe periculoase.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a trimis României şi Estoniei scrisori de punere în întârziere cu privire la deficienţele legate de transpunerea normelor UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (Directiva 2012/19/UE).


spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri