Oamenii de știință sfătuiesc europenii să mănânce meduze, pentru că sunt prea multe

Cercetătorii din mai multe țări îndeamnă europenii să mănânce meduze, așa cum fac asiaticii. Numărul acestor viețuitoare marine a crescut îngrijorător, cu 400% în ultimii 13 ani.

Oamenii de știință sfătuiesc europenii să mănânce meduze, pentru că sunt prea multe

Un consorţiu de instituţii ştiinţifice din ţări europene, Israel şi China a fost înfiinţat pentru a analiza modul în care meduzele ar putea fi utilizate de oameni într-o manieră plăcută, în viitor.

Creşterea temperaturii apei marine și a acidității oceanelor, dar şi pescuitul excesiv, par să fi oferit un mediu favorabil dezvoltării populaţiilor de meduze. Numai în Marea Mediterană, numărul acestor viețuitoare marine a crescut cu 400% în 13 ani. Ca urmare, meduzele au distrus deja ferme piscicole amenajate pe coastele europene şi au blocat sistemele de răcire ale unor centrale electrice.

Silvio Grecio, unul din cei mai apreciați biologi marini din Italia, a explicat anul trecut că numărul mare de meduze reprezintă o problemă pentru biodiversitate, pentru că aceasta este o specie foarte oportunistă: cucerește rapid spațiile goale din mare și, prin urmare, inhibă lanțurile alimentare marine.

„Acum omul trebuie să fie noul prădător al meduzelor”, a declarat acesta pentru BBC. „Mie îmi plac fructele de mare, iar meduzele mi se pare că seamănă cu stridiile. Atunci când le mănânci, simți o explozie de gust de mare în gură. Sunt, până la urmă, 90% apă de mare”.

vegis.ro
Potrivit lui Grecio, meduzele sunt bogate în proteine și colagen, nu au grăsimi și conțin puține calorii

Anul acesta, prin proiectul GoJelly, realizat sub coordonarea Institutului German şi Centrului Helmholtz pentru Cercetări Oceanice din Kiel (GEOMAR), oamenii de știință subliniază importanța consumului meduzelor.

„Vom fi 9 miliarde de oameni în viitorul nu prea îndepărtat. De aceea, trebuie să căutăm noi surse de hrană. Meduzele fac deja parte din gastronomia Asiei de Est. Acum explorăm metode pentru ca ele să înceapă să devină gustoase şi în accepţiunea oamenilor din Europa”, a spus biologul Jamileh Javidpour.

Cercetătorii colaborează cu un maestru bucătar italian care scrie în această perioadă o carte de reţete cu preparate pe bază de meduze. În plus, aceștia caută o altă potențială utilizare a acestor organisme marine: utilizarea secreţiilor meduzelor pe post de biofiltru în staţiile de epurare a apelor reziduale, reducând riscul de contaminare a mărilor şi oceanelor cu microparticule de plastic.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri