Europenii aruncă la gunoi 100 de milioane de tone de mâncare pe an

Peste 100 de milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi în Uniunea Europeană (UE), potrivit ultimelor estimări pe 2014. Dacă se continuă în ritmul actual cantitatea anuală pe care populația Statelor Membre o aruncă la gunoi va ajunge la 126 milioane de tone în 2020.  

 

food-waste-640x450

 

Risipa alimentară nu este doar o proplemă de etică si economie, ci și un factor de stres în plus asupra resurselor naturale care sunt limitate. Toți factorii implicați în lanțul alimentare trebuie să își asume un rol în prevenirea și reducerea risipei alimentare, începând cu producătorii și procesatorii, retailerii și nu în ultimul rând, consumatorii.

Cum putem reduce risipa alimentară?

1. Planifică cumpărăturile

Dacă vrei cu adevărat să reduci risipa de alimente și să faci și economii atunci primul pas pe care trebuie să-l faci este să îți planifici cumpărăturile prin stabilirea unui meniu săptămânal. Înainte să pleci verifică ingredientele pe care le mai ai în frigider și fă o listă doar cu ceea ce mai ai nevoie. E important să nu faci cumpărături atunci când îți este foame pentru că vei lua mai mult decât ai planificat. De asemenea, evită să cumperi alimente deja împachetate. Cea mai bună variantă sunt produsele vrac.

2. Verifică data de expirare

Cumpără alimente cu un termen de valabilitate mai îndelungat dacă nu intenționezi să le consumi în perioada imediat următoare. Produsele pe a căror etichetă este indicat „a se consuma de preferință până la” sunt valabile chiar dacă termenul recomandat a expriat.

3.  Stabilește un buget
Alocă  un buget exclusiv pentru a cumpăra mâncare. Este important să te încadrez în țintele stabilite pentru a nu fi nevoit să arunci mâncarea. Dacă arunci mâncare arunci bani.

4. Păstrează frigiderul funcțional
Acordă o atenție deosebită funcționării frigiderului. Asigură-te că acesta are temperatura necesară pentru a păstra alimentele proaspete pentru mai mult timp. Temperatura ideală de păstrare este între 1 și 5 grade Celsius.

5. Rotația alimentelor
Atunci când vii acasă cu produse noi, cele pe care deja le ai în frigider pune-le mai în față pentru a nu fi nevoit ca peste un timp să constați că au expirat sau chiar s-au stricat.

6. Folosește resturile
În loc să le arunci, unele resturi pot fi folosite în prepararea următorului prânz sau pot fi congelate pentru o altă ocazie.

Potrivit TOtB, în prezent, țara noastră se află pe locul 9 în Europa în ce privește cantitatea de mâncare aruncată la gunoi. În ciuda cifrelor îngrijorătoare, abia acum se iau primele măsuri de reducere a acestora. Primul pas este un studiu care să arate exact dimensiunea risipei de mâncare în România. Din grupul de lucru înființat la Ministerul Agriculturii care lucrează la această strategie fac parte peste 30 de autorități și organizații din întregul lanț alimentar, dar lipsesc reprezentanți ai unora din cei mai mari responsabili ai risipei – producătorii, procesatorii și comercianții.
Citește și:
Tone de mâncare ajung la tomberon. 11 sfaturi pentru a reduce risipa alimentară
25% din alimentele cumpărate ajung la tomberon
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri