Europarlamentarii au votat pentru finanțarea gazului natural

Parlamentul European a votat ieri regulamentul Fondului pentru tranziție justă în valoare de 17,5 miliarde de euro, care va permite finanțarea proiectelor pe bază de combustibili fosili, un pas înapoi pentru realizarea obiectivelor stabilite prin Pactul Ecologic European, informează Asociația Bankwatch România. 

Imagine de Ratfink1973 de la Pixabay

Organizația  a transmis cu o săptămână înainte de votul final o scrisoare europarlamentarilor români în care cerea excluderea finanațării gazului natural din Fondul pentru tranziție justă.

Propus în ianuarie 2020 de către Comisia Europeană pentru a susține regiunile dependente de industria poluantă în tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, regulamentul fondului stabilea inițial că proiectele pe bază de combustibili fosili nu vor putea fi finanțate. Liderii statelor membre au susținut această propunere în Consiliul European, însă parlamentarii europeni din comitetul REGI au propus în luna iulie finanțarea gazului natural. Ieri, plenul Parlamentului European a votat pentru a confirma această modificare.

„Numele fondului exprimă clar rolul acestuia: trebuie să finanțeze tranziția, adică renunțarea la combustibili fosili în favoarea energiei curate, și aceasta trebuie să fie justă, adică să asigure soluții pentru oamenii din regiunile cu industrii poluante. Votul europarlamentarilor de astăzi face opusul: ia din banii alocați comunităților și îi bagă în buzunarul corporațiilor poluante”, a declarat Alexandru Mustață, coordonator pentru tranziția justă la Asociația Bankwatch.

Prin aprobarea finanțării de noi proiecte pe bază de gaz natural, parlamentarii europeni au condamnat regiunile deja vulnerabile ale Europei la încă cel puțin două decenii de energie poluantă. Acest lucru va pune piedici considerabile în calea obiectivului UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.”

Asociația Bankwatch România a trimis cu o săptămână înainte de votul final o scrisoare europarlamentarilor români în care cerea excluderea finanațării gazului natural din Fondul pentru tranziție justă. În scrisoare, organizația non-guvernamentală argumenta că „gazele naturale au emisii considerabile de dioxid de carbon și metan care contribuie la schimbările climatice. Metanul are efecte de încălzire puternice: este al doilea cel mai dăunător gaz cu efect de seră și contribuie cu 25% la schimbările climatice.”

spot_img

Ultimele știri