Europa se incalzeste mai repede decat restul lumii, iar guvernele trebuie sa investeasca bani buni pentru a se adapta la efectele produse de schimbarile climatice, precum transformarea regiunii mediteraneene in zona arida si amplificarea precipitatiilor si umiditatii in nordul continentului, potrivit unui studiu efectuat de Agentia Europeana de Mediu, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Comisia Europeana, informeaza Reuters.
"Valoarea medie a temperaturilor de pe glob a crescut cu aproximativ 0,8 grade Celsius, in Europa si latitudinile nordice inregistrandu-se temperaturi chiar mai ridicate", arata raportul.
Europa s-a incalzit cu 1 grad Celsius. Nordul Europei ar putea deveni mai ploios in acest secol, in timp ce mare parte din regiunea mediteraneana se poate transforma in desert, potrivit trendurilor actuale. Valurile de caldura din Europa, asemanatoare celor din 2003, cand au murit 70.000 de oameni, pot deveni mai frecvente, potrivit studiului.
Raportul indeamna autoritatile europene sa ia mai multe masuri de adaptare, precum protejarea oamenilor de bolile cauzate de insecte sau pazirea coastelor de inundatii provocate de cresterea marilor.
"Implementarea actiunilor de adaptare doar ce a inceput", a spus Jacqueline McGlade, liderul Agentiei Europene de Mediu din Danemarca. "Trebuie sa intensificam actiunile de acest fel si sa imbunatatim schimbul de informatii, eficacitatea si costurile", a adaugat aceasta.
Raportul mai preciza ca Europa are obligatia morala de a ajuta oamenii din tarile in curs de dezvoltare sa se adapteze la schimbarile climatice. Statele lumii au stabilit ca vor lucra la un nou tratat de combatere a schimbarilor climatice pana la sfarsitul anului 2009. Insa, tumultul financiar si criza economica pot amortiza vointa de a investi in proiecte de mediu de miliarde de dolari.
Nivelul marilor va creste atingand valori cuprinse intre 18 si 59 cm pana in 2100, potrivit Grupului pentru Schimbari Climatice din cadrul Natiunilor Unite (ONU) si pot continua sa creasca de-a lungul secolelor daca ghetarii din Groenlanda si Antarctica vor continua sa se topeasca. Uniunea Europeana intentioneaza sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020.
Foto: Reuters