Dupa Statele Unite ale Americii, fara a uita insa de megapiata chineza de energie, Uniunea Europeana se profileaza ca un nou taram al fagaduintei pentru contoarele inteligente, potrivit studiului "Smart Grid en Europe 2016", realizat de site-ul american GreenTech Media (GTM).
Pentru a atinge obiectivul fixat de Bruxelles, de a echipa, pana in 2020, 80% din gospodariile europene cu contoare inteligente, europenii vor fi nevoiti sa-si instaleze 100 de milioane de astfel de contoare in numai 4 ani.
Comisia Europeana estimeaza ca are nevoie de 140 de milioane de euro, in urmatorii 10 ani, pentru a-si moderniza retelele electrice in vederea instalarii acestor contoare ultraperformante.
Retelele ”inteligente”, smart grid, ar putea insemna o economie de 52 miliarde de euro anual pentru Uniunea Europeana, potrivit celor mai importante companii care promoveaza aceasta tehnologie.
Economiile importante ar rezulta din reducerea pierderilor in reteaua de distributie a energiei electrice prin automatizare si incurajarea consumatorilor de a reduce consumul de energie cu contoare inteligente, care furnizeaza informatii exacte si in timp util si care pot fi considerate un fel de internet al energiei.
Marea Britanie, campioana UE la smart grid
In ciuda crizei financiare, Franta, Spania, Grecia sau Marea Britanie isi continua proiectele smart grid. GTM estimeaza ca Marea Britanie este tara care a investit cel mai mult in smart grid.
Guvernul britanic a anuntat in septembrie 2011 ca are in derulare contracte de 7,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea retelelor de energie inteligente.
Marea Britanie, care vizeaza instalarea a 47 de milioane de contoare inteligente pentru electricitate si gaze pana in 2020, a creat si o companie la nivel national pentru a gira utilizarea si securitatea informatiilor primite de aceste contoare.
Enel vrea sa inlocuiasca cele 2,6 milioane de contoare pe care le detine in Romania
Enel intentioneaza sa inlocuiasca cele 2,6 milioane de contoare pe care le detine in Romania cu unele inteligente, insa acest lucru nu poate fi facut fara anumite schimbari legislative. Pana in 2020, si 80% din consumatorii casnici din Romania trebuie sa aiba contoare inteligente. Aceasta cerinta este stipulata in al treilea pachet de energie al Uniunii Europene, a declarat Ion Aldea, reprezentant al Enel, in luna octombrie 2011, la forumul Focus on Power.
Potrivit acestuia, contoarele inteligente vor reduce costurile de operare – citirea, conectarea si deconectarea se face de la distanta, dar si pierderile comerciale. Pentru consumatorul casnic contoarele inteligente vor permite dezvoltarea de tarife personalizate in functie de tipologia clientului, iar facturarea se va face pentru un consum real, si nu pentru unul estimativ.
Citeste si: Transelectrica vrea sa regleze inteligent fluxul de energie electrica