Transelectrica vrea sa regleze inteligent fluxul de energie electrica

O super-retea de transport a Transelectrica ar putea asigura reglarea fluxului de energie electrica din zona Dobrogei, unde s-au concentrat majoritatea proiectelor eoliene, catre zonele cu deficit de productie, rezolvand astfel problema extragerii energiei produse si livrate in zonele de consum.
Text de Cosmin Zaharia

„Transelectrica are planuri ambitioase de dezvoltare a retelei care leaga Dobrogea de restul sistemului, cu toate eforturile de investitie si cu greutatile de realizare a liniilor electrice aeriene. Ne gandim sa dezvoltam acea idee de «super grid» care presupune utilizarea unor linii de inalta tensiune si care transfera energia dintr-o zona in alta, bazata in special pe liniile de curent continuu. Prin aceste linii, fluxul de energie poate fi controlat foarte exact”, a declarat directorul general adjunct al Transelectrica, Marius Cernat.

Potrivit acestuia, ar fi interesanta realizarea unei linii de curent continuu din Dobrogea catre Bucuresti, Cluj sau Oradea, zone unde exista deficit de productie, regland astfel fluxul de energie din Dobrogea spre zona respectiva.
„De asemenea, prin reglarea acelui flux vom putea sa reglam extractia de energie din zona Dobrogei, astfel incat sa ramana acolo doar ceea ce se consuma. Este o idee generoasa si o sa vedem printr-un studiu ce reprezinta din punctul de vedere al necesarului de investitii”, a mai spus Marius Cernat. El a mai precizat, referitor la implementarea resurselor regenerabile, ca, pe langa impactul pe care il au asupra pretului energiei la consumatorul final, unde trebuie avuta in vedere suportabilitatea acestei cresteri de pret, mai sunt cel putin trei mari categorii de probleme.

Mai exact, este vorba despre cerintele tehnice pentru aceste surse, dezvoltarea retelei, care presupune un efort mare de investitii, si o ultima categorie, de care foarte putina lume vorbeste, suportabilitatea sistemului din punctul de vedere al compensarii variatiilor surselor de producere a energiei electrice din surse regenerabile.
„Problema tehnica spun ca am rezolvat-o prin modernizarea retelei de transport, iar in ceea ce priveste dezvoltarea retelei avem un sistem de transport capabil sa faca fata unui consum de 11.000-12.000 MW putere medie orara, dar sistemul face fata in conditiile in care distributia surselor si a consumului este cat de cat uniforma pe teritoriul tarii si in concordanta cu modul in care s-a dezvoltat acest sistem”, a mai spus Cernat.

Oficialul Transelectrica a mentionat ca in 1998 compania a inregistrat un varf de consum de peste 11.000 MW si nu au existat probleme cu reteaua de transport, dar dezvoltarea surselor regenerabile, in special a eolienelor, concentrate intr-o singura zona, pune probleme in a extrage energia din acea zona si a o duce in zonele de consum.

Eolienele, restrictionate daca perturba sistemul energetic
In ceea ce priveste reglajul din sistem, lucrurile par mai complicate. In opinia reprezentantului Transelectrica, legislatia actuala nu este foarte clara si nu a dat companiei posibilitatea de a spune raspicat cat suporta sistemul din acest punct de vedere.
„Mai bine zis nu sa spunem, ci sa impunem o anumita limita in productia eoliana, pentru ca in fond despre ea vorbim. Productia de energie fotovoltaica este in avantajul acoperirii curbei de sarcina pentru ca produce energie ziua cand este si consum, pe cand centralele eoliene, de multe ori, produc cea mai mare cantitate atunci cand ai cel mai mic consum. Noi am elaborat o procedura care stabileste care este rezerva de reglaj rapid in sistem ora de ora pe cursul anului trecut si, in baza acestei rezerve si a curbei clasate, sa putem determina care este capabilitatea sistemului de a compensa variatiile de productie din surse eoliene, astfel incat centralele eoliene sa poata functiona neperturbate cel putin 90% din timp”, a declarat Marius Cernat.

„Am propus limitarea capacitatii instalate in eoliene la un nivel care sa permita integrarea lor durabila. Procedura este acum la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Legea limiteaza doar numarul de certificate verzi, nu si capacitatile instalate. Sunt nopti cand nu ai posibilitatea de a mai reduce grupuri hidroenergetice si termoelectrice, pentru ca sunt deja oprite sau merg la minim. Vom ajunge sa instalam o putere eoliana care va perturba sistemul si va trebui sa limitam eolienele. Investitorii trebuie sa ia in calcul si riscul acesta de operare“, a completat acesta.

In conditiile actuale de functionare a sistemului, structura de productie si structura de consum, limita este situata la 3.000 MW. „Tin sa subliniez faptul ca limita nu este una definitiva, ea se calculeaza an de an, iar noi am spus de fiecare data care sunt si modalitatile de a creste aceasta limita”, a declarat reprezentantul Transelectrica, precizand: „Nu stiu de ce productia de energie fotovoltaica nu a avut acelasi succes in Romania, asa cum s-a intamplat in cazul celei eoliene, desi productia fotovoltaica vine in sprijinul reglajului in sistem. Cred ca in acest domeniu trebuie mers pe module mici, investitii mici, nu sa ocupam terenuri cu celule fotovoltaice pentru ca avem destule cladiri pe care pot fi montate astfel de instalatii”.

Dezvoltarea pietei si incurajarea consumului
Conform declaratiilor lui Marius Cernat, o modalitate de a creste limita in productia eoliana este realizarea unei piete regionale care ofera o alta perspectiva utilizarii energiei din surse regenerabile in piata. De asemenea, realizarea pietei intrazilnice ofera posibilitatea producatorilor eolieni, in baza unei prognoze pe timp scurt, sa isi valorifice energia eficient. O alta posibilitate este cresterea consumului de energie electrica.

”Din pacate ne confruntam cu o reducere a consumului fata de cel de dinainte de 1990. Nu se iau suficiente masuri pentru a se stimula consumul de energie electrica. De exemplu, utilizarea acesteia in bucatariile electrice. Acestea sunt foarte bine automatizate si permit un control foarte riguros al procesului de preparare a hranei. Utilizarea energiei electrice in incalzire ar avea doua aspecte benefice pentru sistemul energetic: ar creste consumul si ar aplatiza curba de sarcina prin faptul ca s-ar utiliza incalzirea electrica in golurile de consum, la preturi convenabile”, a declarat Cernat.

De asemenea, energia electrica poate fi utilizata si in prepararea apei calde in marile aglomerari urbane. Aceasta ar putea fi preparata noaptea, in golul de sarcina, si livrata dimineata, la varful de consum.

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri