Europa isi protejeaza averea verde

Text de Oana Neneciu

Reteaua Natura 2000, instrument de control si desemnare a ariilor protejate la nivelul Uniunii Europene, a inregistrat o crestere stabila in 2006, arata Agentia Europeana pentru Mediu in raportul de evaluare anual dat publicitatii la sfarsitul lui 2007.

Suprafata totala a siturilor de importanta comunitara (SCI) a crescut de la 45 de milioane la mai mult de 56 milioane de hectare, iar suprafata Ariilor Protejate Speciale (SPA) a crescut de la 29 milioane de hectare la 45 milioane intre 2004 si 2006. Aceste cresteri sunt datorate in principal celor 10 noi state membre, intrate in UE in 2004, dar si noilor arii desemnate in vechile state membre, in special sub Directiva Pasari. De exemplu, Franta a extins semnificativ zonele protejate, cu 170% numai in acesti doi ani.

Procentual, ariile acoperite de SCI si SPA pe tara indica mari progrese in desemnarea acestor zone, situatie publicata de Comisia Europeana in "Barometrul UE". Astfel, numai pana in decembrie 2006, sase state membre au desemnat mai mult de 15% din teritoriul SCI: Slovenia – 31,4%, Spania – 22,6%, Portugalia – 17,4%, Grecia – 16,4%, Estonia – 15,9% si Ungaria – 15%.

Fiecare tara are politica si legislatia proprii pentru stabilirea ariilor protejate la nivel national. Implementarea Retelei Natura 2000 s-a folosit integral sau partial de aceste instrumente nationale deja existente pentru indeplinirea criteriilor pentru Directivele Pasari si Habitate. In multe cazuri, implementarea Retelei Natura 2000 a dus la desemnari aditionale de arii protejate semnificative. Desi mult mai incet decat se astepta initial, progresele in propunerea siturilor Natura 2000 s-au accelerat in 2006. Pentru majoritatea tarilor, siturile propuse sunt considerate aproape suficiente pentru obtinerea unui status de conservare acceptabil pentru speciile si habitatele acoperite de cele doua directive.

Pana in ianuarie 2007, doua state membre, Danemarca si Olanda, au propus suficiente situri. Patru state membre, Belgia, Germania, Grecia si Italia, au atins un nivel de suficienta de peste 99%, iar sase state au atins peste 90% (Luxemburg, Spania, Malta, Marea Britanie, Suedia si Franta). Patru state membre au atins un nivel de peste 70%, Letonia, Ungaria, Slovenia si Slovacia. Propunerile Romaniei, care are pana in prezent inclusa in Natura 2000 o suprafata de 18% din total, si ale Bulgariei sunt inca evaluate.

Agentia Europeana pentru Mediu subliniaza ca eficienta implementa rii Retelei Natura 2000 si atingerea unui nivel acceptabil de conservare trebuie inca evaluate, dar semnalele sunt pana in prezent favorabile. Desem narea ariilor protejate este primordiala pentru conservarea biodiversitatii in lume, de la specii la habitate si ecosisteme.

Conform datelor actuale, Romania se afla printre tarile care si-au asumat responsabilitatea conservarii naturii inca din primul an ca membra a Uniunii Europene, fiind inclusa in Reteaua Natura 2000 18% din suprafata totala a tarii.

In iunie 2006, secretariatul executiv al Conventiei pentru Diversitate Biologica (CBD) a reafirmat rolul ariilor protejate ca fiind piatra de temelie pentru conservarea biodiversitatii, dar a si evidentiat ca multe arii sunt "bombardate cu dificultati manageriale si financiare care pun importante piedici in calea eficientei dorite".

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri