Eurodeputații votează limitarea mai strictă a emisiilor de gaze

Aproape o jumătate de milion de europeni mor, în fiecare an, din cauza unor boli cauzate de emisii a milioane de tone de gaze și de particule eliberate în atmosferă prin activitățile oamenilor: de la dioxidul de sulf, care contribuie la ploile acide ce deteriorează clădiri și ucid plante, până la particule foarte mici care pot provoca boli respiratorii și cardiovasculare. Miercuri, eurodeputații au votat asupra inițiativei de limitare mai strictă a factorilor poluanți ai aerului.

masca de gaze

Noua directivă, cu care deja guvernele sunt de acord informal, stabilește obiective naționale de reducere a emisiilor cu cinci factori poluanți ai aerului până în 2030, comparativ cu 2005 (vedeți tabelul de mai jos).

Aceasta este o criză urgentă de sănătate publică și între 2020 și 2030 vom îmbunătăți rezultatele cu 50%. Aceasta înseamnă că, în fiecare an, 200.000 de oameni din întreaga Europă nu își vor pierde viața prematur, acest lucru având o importanță uriașă”, a spus raportoarea Julie Girling (CRE, Regatul Unit), după votul comisiei de mediu, în iulie 2016.

untitled

Așa cum au cerut deputații, textul reiterează angajamentul UE pentru identificarea și găsirea de soluții la legislația privind controlul surselor, care nu funcționează, așa cum s-a văzut prin discrepanța între emisiile în condiții reale și emisiile de NOx în condiții de testare pentru mașinile diesel EURO 6.

În 2010, poluarea aerului a dus la peste 400 000 de decese premature în UE, iar peste 62% din teritoriul UE a fost expus la eutrofizare, inclusiv 71% din ecosistemele Natura2000. Costurile externe cauzate de poluare sunt estimate la 330-940 miliarde euro pe an, inclusiv pagube economice directe de 15 miliarde de euro din zilele de lucru pierdute, 4 miliarde de euro din costurile de sănătate, 3 miliarde de euro din pierderi de profit din recolte și 1 miliard euro pagube asupra clădirilor (datele Comisiei Europene).

Nerespectarea standardelor actuale de calitate a aerului și noile obligații internaționale ale UE conform Protocolului de la Goeteburg împiedică o mai bună protecție a cetățenilor UE și a mediului. Domeniile care nu respectă standardele PM10 și NO2 reprezintă 32% și, respectiv, 24% din teritoriul UE, 40 milioane de cetățeni fiind în continuare expuși la nivele de PM10 peste valorile limită din UE.

Poluarea atmosferică este un ucigaș în masă tăcut, despre care vorbim puțin, dar care face un veritabil masacru. În anumite zone urbane, a respira aerul ambiant este la fel de periculos ca fumarea a 10 țigări pe zi”, potrivit eurodeputatei conservatoare franceze Francoise Grossetete.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri