Estul Europei nu are bani pentru energie scumpa

Comisia Europeana va cere, incepand cu 2003, companiilor energetice din UE sa plateasca pentru emisiile de carbon care le apartin. Acest lucru va duce insa la cresterea pretului energiei si la limitarea accesului populatiei din zonele sarace, informeaza Reuters.

Guvernele din estul Europei, ingrijorate de inflatia produsa de cresterea pretului la combustibil, se opun planurilor UE si sustin ca veniturile din aceste tari sunt inca cu mult sub cele din vest.

Preturile la energie din Bulgaria, cea mai saraca tara din UE, dar si din celelalte foste state comuniste din Europa de Est au fost subventionate timp de decenii. Bulgaria se asteapta la o crestere de 30% a facturilor, noteaza Reuters.

Cea mai mare parte a energiei din aceasta zona este produsa in principal din carbune, care are cele mai mari emisii de CO2.

Polonia, care depinde de carbune pentru 90% din energie, va fi cel mai greu afectata dupa ce UE nu va mai inmana premise gratuite de carbon. Guvernul de la Varsovia sustine ca pretul energiei va creste cu 70%.
Schema europeana de comercializare a emisiilor a fost criticata de politicieni, companii si analisti pentru ca a acordat prea multe premise. Unele companii au vandut aceste permise obtinand miliarde de euro.

Polonia sustine impreuna cu Ungaria, Romania, Slovacia, Bulgaria, Cehia si tarile baltice licitarea permiselor, dar considera ca acest lucru trebuie facut gradual pentru a reduce dependenta de carbune si decalajul fata de statele din vest.

Unii economisti si experti din UE sustin insa ca aceste temeri sunt exagerate, premature si determinate de nemultumirile cetatenilor legate de cresterea preturilor la alimente si combustibil.

Majoritatea tarilor in estul Europei isi deschid cu greutate pietele energetice si privatizeaza lent monopolul detinut de stat. Preturile la energie din aceste tari se situeaza cu 30-40% sub media celor din vest.

Lucrari de eficientizare si modernizare sunt de asemenea necesare pe fondul cresterii cererii energetice cu o medie de 2-3% in regiune.

Tarile est europene nu isi permit nici optiunea curate a gazului natural care ar creste dependenta de Rusia.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri