Bucurestenii vor putea depune, incepand de astazi, deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) si deseurile de baterii si acumulatori (DBA), intr-o noua retea de centre mobile de reciclare. Asociatia Environ a lansat joi , in parteneriat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si Primaria Municipiului Bucuresti, proiectul Ecobanca, o platforma de puncte de colectare mobile a DEEE si DBA, dotate cu cea mai avansata tehnica de individualizare a deseurilor predate care garanteaza trasabilitatea acestora pana la momentul reciclarii.
Pentru început vom lansa 3 puncte de colectare mobile ECOBANCA si ne-am propus ca, în funcție de raspunsul cetațenilor la aceasta campanie, pana la sfarsitul anului sa dotam Capitala cu 20 de astfel de puncte, urmarind crearea unei atitudini proactive a bucurestenilor si implicarea acestora în proiectele de colectare selectiva si reciclare a DEEE si DBA. Concomitent încercam sa potențam cantitațile efective de deseuri colectate contribuind la un parcurs ascendent care sa faciliteze atingerea procentului de 50% deseuri reciclate din totalul de deseuri menajere generate asigurand o dezvoltare inteligenta si durabila a Capitalei în conformitate cu Strategia Europa 2020 a Uniunii Europene”, a declarat Andrei Orban, presedinte Asociația Environ.
Prin intermediul acestei campanii inedite, inițiatorii proiectului urmaresc cresterea gradului de constientizare a pericolului risipirii resurselor naturale si eliminarii necontrolate a deseurilor si încurajarea unui comportament responsabil fața de mediu în randul locuitorilor Capitalei, favorizand totodata îndeplinirea obligațiilor europene referitoare la prevenirea, reutilizarea, reciclarea, valorificarea si eliminarea deseurilor
Un alt obiectiv al acestui proiect îl reprezinta identificarea trasabilitații acestui tip de deseuri pe toata durata de viața, de la livrare pana la eliminare.
Punctele de colectare Ecobanca sunt rulote mobile echipate cu o platforma de cantarire a deseurilor, un monitor cu sistem touch si o imprimanta pentru emiterea etichetelor cu puncte primite în urma predarii deseurilor.
Primele puncte de colectare vor fi amplasate in Piata Victoriei, la Primaria Capitalei si in zona restaurantului Cina”, a declarat, pentru Green Report, Andrei Orban. ”Succesul proiectului depinde de gradul de implicare al cetatenilor Bucurestiului. Daca acestia vor avea un feed-back pozitiv, campania ar putea fi lansata la nivel national, daca interesul cetatenilor pentru reciclarea DEEE-urilor si DBA-urilor va fi unul scazut proiectul ar putea fi oprit.”
Noutatea pe care o aduce acest sistem de colectare a DEEE-urilor, o reprezinta aplicația QR Codes ce permite identificarea unica a persoanei care preda echipamentele sau bateriile uzate, calculand în mod automat numarul de puncte acumulate pe Carnetul de ECOnomii. Locuitorii Capitalei pot preda deseurile de echipamente electrice si de baterii uzate la punctele de colectare ECOBANCA care vor staționa periodic în zone cu trafic intens precum parcuri, parcarile supermarket-urilor sau parcarile din centrul orasului. În cazul echipamentelor de mari dimensiuni (care depasesc 10 kg), participanții pot solicita colectarea deseurilor direct de la domiciliu.