Energia solara stocată în lichide și eliberată la cerere

Oamenii de știință din Suedia au găsit o nouă modalitate de a stoca energia solară în lichide. Deși aflată într-o fază incipientă, cu aplicații de nișă, descoperirea are potențialul de a face energia solară mult mai eficientă și mai des folosită. Până în prezent, stocarea energiei solare s-a bazat pe baterii, care s-au îmbunătățit în ultimii ani, dar, cu toate acestea, sunt încă voluminoase, costisitoare și se degradează în timp.

Energie solară stocată în lichide și eliberată la cerere

Echipă de cercetători a Universității Tehnologice din Gothenburg a realizat proptotipul unui dispozitiv hribid fabricat din siliciu și cuarț. Cele două părți ale dispozitivului sunt traversate de mici canale umplute cu fluid.

Partea superioară este umplută cu un lichid care stochează energia solară în legăturile chimice ale unei molecule. Această metodă de stocare a energiei solare rămâne stabilă pentru câteva luni. Energia poate fi eliberată sub formă de căldură oricând este necesar.

Secțiunea inferioară a dispozitivului folosește lumina soarelui pentru încălzirea apei care poate fi utilizată imediat. Această combinație de stocare și de încălzire a apei înseamnă că peste 80% din lumina soarelui este transformată în energie utilizabilă.

Dintr-o dată, puterea solară pare mult mai practică. Comparativ cu stocarea tradițională a acumulatorilor, noul sistem este mai compact și ar trebui să fie relativ ieftin, potrivit cercetătorilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri