Avem legislatie atractiva pentru investitori, dar n-avem infrastructura. Cam asa s-ar rezuma in doua cuvinte „oferta” Romaniei la capitolul potential energetic din surse regenerabile.
Luna trecuta, primii kilowati/ora „verzi” produsi de cel mai mare parc eolian de uscat in Europa au intrat in reteaua nationala de electricitate. Momentul a fost prea putin speculat mediatic, insa are o semnificatie de o importanta incontestabila. Gata! Nu ne mai rezumam doar sa vorbim despre megaproiecte, ci il vedem deja pe primul in functiune. Ministerul Economiei nu mai poate taragana vesnica problema a retelei invechite si, in unele zone, supraincarcate. A devenit evident faptul ca, in vreme ce marii investitori asteapta un semnal clar privind imbunatatirea infrastructurii, mentinerea status quo-ului nu ar reprezenta decat o declaratie a neputintei sau, de ce nu, chiar a rea-vointei.
La finele anului trecut, Martin Pakovski, la acea vreme seful operatiunilor din Dobrogea ale CEZ, ne declara ca „piata electricitatii din Romania va trebui sa se adapteze noii situatii, arunci cand intregul proiect de 600 de MWh va deveni functional”. Atat pentru ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei – n.r.), cat si pentru OP COM (Operatorul Pietei de Energie Electrica – n.r.) si Transelectrica echilibrarea consumului si a generarii va fi destul de dificila, in mod special in cazul capriciosului vant.
Cu toate neajunsurile, proiectele mari continua sa curga, iar daca macar jumatate s-ar concretiza, Romania ar putea deveni in cativa ani pionierul energiei verzi in Europa Centrala si de Est. Nu trebuie ignorat nici potentialul extraordinar al sectorului in privinta generarii de „slujbe verzi”, intr-o perioada de criza in care luminita de la capatul tunelului abia mai palpaie. Ca sa va faceti o idee, numai parcul de la Fantanele-Cogealac a creat 500 de locuri de munca exclusiv pentru romani. Asta inseamna dezvoltare locala reala, dar si o posibila solutie de stopare a exodului de specialisti in strainatate.
Pe plan regional, Romania are marele avantaj ca multe dintre proiecte sunt in stadiu avansat de implementare. Iar asta nu ne-a spus-o vreun oficial de la minister, ci unul dintre managerii gigantului General Electric. Dar, dupa cum arata Rod Christie, presedintele pentru Europa Centrala si de Est al General Electric Energy, marii investitori sunt foarte atenti la riscuri. Respectiv la stabilitatea monedei, la schimbul valutar, la coerenta politicilor de incurajare si la continuitate. Tocmai de aceea e nevoie ca politicile energetice sa nu se schimbe o data cu guvernul, iar balbaielile legislative ca in cazul Legii 220 sa reprezinte doar o exceptie.
Pentru a afla mai multe despre acest subiect, va invitam sa lecturati cover-story-ul „Provocarea energiei verzi” – o prezentare amanuntita a actualulului context energetic, bazata pe cifre, statistici si prognoze, dar si a obstacolelor si avantajelor pe care le intampina in Romania proiectele de investitie in surse regenerabile de energie.