Biroul pentru Managementul Teritoriului (BLM) din SUA si-a schimbat ieri intentia de a stopa mai multe proiecte de energie solara in sase state din vestul federatiei, informeaza Reuters.
La sfarsitul lunii mai, BLM a impus un moratoriu pentru inceperea studiilor de impact ale proiectelor. Acestea aveau sa se desfasoare pe o perioada de 22 de luni si sa analizeze impactul de mediu, economic si social pe care sistemele solare l-ar fi avut asupra teritoriilor publice din Arizona, California, Colorado, Nevada, New Mexico si Utah.
In ceea ce priveste statul New Mexico, cele mai mari patru companii energetice de aici intentioneaza sa construiasca cel mai mare sistem generator de energie solara din tara, care ar putea alimenta peste 52.000 de gospodarii.
El Paso Electric, Xcel Energy, PNM si Tri-State Generation au spus ca tehnologia va putea genera 375.000 megawatti/ora in fiecare an. Daca tehnologia va fi dotata si cu un sistem bazat pe energie termica, aceasta ar putea genera electricitate si in zilele neinsorite sau pe timp de noapte.
Inainte ca moratoriul sa intre in vigoare, la sfarsitul lunii mai, guvernul a primit aproximativ 130 de propuneri pentru proiecte de dezvoltare a 4.000 de kilometri patrati de pamant, potrivit coordonatorului BLM pentru studiile de impact, Linda Resseguie. Aceste proiecte au potentialul de a genera circa 70 miliarde watti de electricitate, suficient pentru a alimenta 20 milioane de locuinte din SUA, a mai adaugat aceasta.
"Am luat la cunostinta preocuparile exprimate in legatura cu decizia noastra de a amana noile proiecte de energie solara, ne-am gandit mai bine si am decis sa actionam in sensul acceptarii acestor proiecte de dezvoltare", a declarat directorul BLM, James Caswell.
"Suntem placut susrprinsi de faptul ca BLM a decis sa renunte la moratoriu. Acesta este doar primul pas. In continuare, trebuie sa asteptam ca BLM sa ’rasfoiasca’ propunerile pentru proiectele de dezvolare", a spus presedintele Asociatiei Industriei pentru Energia Solara, Rhone Resch. Acesta a mai precizat ca decizia BLM de a ingheta proiectele inainte ca teritoriile respective sa fie arendate era in totala opozitie cu modul in care Biroul trata industria petrolului si a gazelor naturale.
Agentia guvernamentala BLM controleaza circa 13 % din suprafata Statelor Unite.
Foto: Reuters