Energia regenerabilă evoluează peste așteptări

Progresele tehnologice în domeniul energiei regenerabile, inovațiile în domeniul stocării și digitalizarea, precum și dezvoltarea generării distribuite de energie accelerează ritmul tranziției energetice globale, potrivit celui mai recent studiu EY realizat în colaborare cu IDC.

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Cea mai recentă analiză, care cuprinde Europa, SUA, Oceania, țările din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), China, India și America Latină, indică un ritm mai rapid decât cele mai ambițioase estimări, devansând atingerea punctelor critice cu până la doi ani.

Studiul identifică patru vectori cheie care creează o combinație de factori ce comprimă intervalul de timp rămas până la apariția unei lumi a noilor surse de energie și care deschid calea spre un nou sistem energetic, transformându-ne lumea într-un mediu în care aproape fiecare aspect al vieții va fi susținut de electricitate provenită din surse regenerabile.

Tehnologie superioară și mai ieftină

Trecerea accelerată spre sursele de energie regenerabile utilizate la nivel de companii de utilități, completată de scăderea costurilor soluțiilor descentralizate de generare și stocare, poziționează anul 2018 ca al șaptelea an consecutiv în care volumul noilor capacități de energie regenerabilă depășește instalările de capacități de energie convențională.

Tehnologiile digitale care accelerează instalarea de capacități de energie regenerabilă, cum ar fi stocarea în acumulatori, vehiculele electrice, inteligența artificială și învățarea automată, au evoluat rapid de la statutul de tendințe emergente, la părți integrante ale sistemului energetic. Studiul indică faptul că inovațiile în domeniul acumulatorilor (în special adoptarea soluțiilor de stocare de către companiile de utilități) marchează un punct de cotitură major, care va dinamiza alte domenii.

Revizuirea politicilor și obiective mai ambițioase în materie de energie verde

În toată lumea, guvernele revizuiesc în mod pozitiv obiectivele privind energia regenerabilă, multe dintre acestea impunând majorări semnificative care modifică rapid mixul de energie al statelor lor. Pe măsură ce tehnologiile și piețele se maturizează, statele renunță tot mai mult la unele dintre mecanismele politicilor care au încurajat adoptarea energiei regenerabile în stadiile incipiente ale acesteia. Deși politicile de garantare a prețului își mențin poziția centrală în programele naționale de sprijin, licitațiile de achiziție de energie din surse regenerabile dobândesc un rol proeminent.

Generarea distribuită prinde avânt, în special în rândul companiilor

Analiza indică faptul că o combinație puternică între cererea consumatorilor, obiectivele de sustenabilitate și dorința de a reduce costurile și a-și asigura necesarul de energie încurajează companiile să încheie propriile contracte de achiziție directă de energie (PPA) sau să genereze electricitate cu resurse proprii.

Pentru multe companii, principala motivație este una economică, deoarece reducerile semnificative ale costurilor cu energia regenerabilă, precum și maturizarea pieței și a politicilor au făcut din energia verde o sursă atractivă de energie în sine.

În același timp, ritmul de adoptare a utilizării de panouri fotovoltaice la nivel rezidențial continuă să crească mai rapid decât se preconiza, iar programele energetice comunitare se dezvoltă, afectând cotele de piață ale companiilor energetice.

Demersurile actorilor implicați remodelează investițiile în energie

În ultimii câțiva ani, peisajul investițiilor în sectorul energetic s-a modificat semnificativ, sursele regenerabile și tehnologiile energetice au atras noi tipuri de investitori. Printre aceștia se numără firmele de investiții cu capital privat și fondurile de capital, care caută investiții cu perioade de maturitate mai scurte și cu potențial de inovație mai mare. În același timp, presiunea investitorilor activiști, precum și cea din partea autorităților de reglementare, a clienților și a opiniei publice, obligă companiile să se orienteze spre surse de electricitate verzi.

Pe lângă vectorii de mai sus, „electrificarea totală” este un factor important care stă la baza acestei schimbări a mixului de energie. Până în 2050, se preconizează că aproape 70% din populația lumii va locui în zone urbane, iar electricitatea va reprezenta 50% din consumul de energie final total. Acest lucru indică faptul că electrificarea clădirilor, a sistemelor de încălzire, a industriei, a centrelor de date și a transportului reprezintă pârghia critică pentru construirea unor orașe durabile, care să nu afecteze clima.

Pe piețe energetice majore, eliminarea treptată a motoarelor cu combustie internă în favoarea vehiculelor electrice este o componentă foarte vizibilă și cu impact mare asupra acestei tendințe și este încurajată de inițiativele de reducere a emisiilor și de creare a unor rețele de mobilitate urbană.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri