Energia nucleara, una dintre optiunile pentru reducerea gazelor cu efect de sera

Natiunile in curs de dezvoltare ar putea primi ajutor pentru construirea centralelor nucleare, solutie care ar putea fi inclusa in schema Natiunilor Unite de reducere rapida a gazelor cu efect de sera. Aceasta a fost una dintre propunerile de astazi din cadrul discutiilor pe teme climatice de la Bonn, informeaza Reuters.

Energia nucleara este cea mai discutabila optiune pentru extinderea mecanismului ONU, care prevede ca tarile bogate pot investi peste hotare, de exemplu intr-o ferma eoliana in India, si sa primeasca credite in tara pentru reducerea gazelor cu efect de sera.

"Este una dintre problemele care trebuie discutate", a declarat Yvo de Boer, seful Secretariatului pe probleme Climatice al ONU despre sugestiile tarilor ca India si Canada de a primi ajutor financiar pentru energie nucleara.

Alte propuneri care s-au facut in cadrul discutiilor de la Bonn sunt acordarea de credite pentru captarea si depozitarea dioxidului de carbon si incurajarea plantarilor de copaci care absorb dioxidul de carbon.
Multe natiuni si grupuri ecologiste se opun extinderii Mecanismului pentru Dezvoltare Curata (CDM) la energia nucleara. Mecanismul face parte din Protocolul de la Kyoto si are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2012.

"Energia nucleara nu este energia viitorului. Nu trebuia trecuta in CDM. Mecanismul ar trebui sa se refere exclusiv la energiile regenerabile", a declarat Martin Hiller, reprezentantul organizatiei WWF.

El a mai subliniat ca energia nucleara este prea periculoasa, chiar daca nu emite niciun gaz cu efect de sera.
Dezbaterile demonstreaza ca exista o incertitudine la nivel mondial in ceea ce priveste dezvoltarea energiei nucleare ca alternativa la combustibilii fosili in lupta pentru stoparea incalzirii globale.

De Boer a preconizat ca prin CDM se pot canaliza pana la 100 miliarde dolari pe an catre tarile in curs de dezvoltare in urmatoarele decenii daca tarile industrializate se vor pune de acord cu tintele de reducere a emisiilor si vor incepe sa investeasca in tari in curs de dezvoltare.

Pana in prezent CDM are proiecte aprobate sau luate in considerare care vor genera un total de 2,7 miliarde tone de emisii pana in 2012, cantitate echivalenta cu emisiile anuale combinate ale Japoniei, Germaniei si Marii Britanii.

"Faptul ca lumea a gasit o cale de a reduce gazele poluante si de a face un profit din asta nu este gresit din punct de vedere moral. Am creat un mechanism de piata care functioneaza", a declarat de Boer referitor la criticile aduse gestionarii CDM.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri