Energia mareelor. Care sunt avantajele și dezavantajele

În încercarea de a descoperi noi forme de obținere a energiei electrice, cât mai facil de utilizat și cu costuri cât mai reduse, oamenii au venit cu un concept incredibil la momentul descoperii, acela constând în utilizarea energiei mareelor. 

Ce este energia mareelor?

Pentru început, este important să înțelegem exact la ce se referă acest subiect. Este vorba despre un tip de energie, care este produs în mod natural de către formarea și retragerea valurilor. Mișcarea valurilor este cauzată de către interacțiunea gravitațională dintre Pământ, Lună și Soare. Această energie cinetică rezultată din mișcarea apei, este mai apoi colectată și transformată în electricitate.

Energia astfel obținută este una regenerabilă, fiind provenită din surse naturale, care se refac mult mai repede decât se consumă. Într-un final, prin utilizarea acestui tip de energie se obțin mai puține emisii de gaze de seră decât în cazul arderii combustibililor fosili. Conform studiilor, se pare că energia mareelor are un potențial imens, reprezentând echivalentul a o pătrime din cantitatea necesară în întreaga lume, la momentul actual.

Deși este un domeniu relativ nou, se preconizează faptul că energia mareelor ar putea înlocui cu succes alte surse de energie, cel puțin pentru 20% din cantitatea necesară în lume. Estimările ne sugerează faptul că acest tip de energie ar putea asigura anual 700 de Twh (Terawatt/oră).

Ce tipuri de centrale există?

Centralele care se ocupă de valorificarea energiei mareelor și transformarea acesteia în energie electrică pot fi de mai multe tipuri, fiecare cu punctele sale pro sau contra.

Centrale de tip baraj mareic

Aceste baraje reprezintă construcții concepute pentru traversarea estuarelor care dispun de o arie mareică generoasă. Efectul creat este cel de acumulare a apei în amonte de baraj. Odată cu creșterea și scăderea valurilor, apa este lăsată să treacă de baraj, acțiune care generează o forță suficient de mare, utilizată la punerea în funcțiune a turbinelor.

Turbinele creează mai apoi energie electrică, care este trimisă către rețeaua de energie. Centralele de tip baraj mareic funcționează similar cu cele hidroelectrice, care dispun de baraje de cădere joasă. Nu sunt afectate de condițiile climatice și pot fi construite chiar și în zone cu valuri foarte puternice.

Lagune mareice

Lagunele mareice sunt structuri sau bazine realizate în mod artificial, de-a lungul coastei. Acestea colectează energia valurilor și o folosesc pentru a produce electricitate, suficientă pentru a alimenta câteva sute de locuințe.

Aceste lagune sunt benefice și pentru mediul înconjurător, deoarece nu produc emisii de gaze și formează habitate naturale pentru ființele marine. Au și capacitatea de a împiedica inundațiile, prin devierea apei în exces înapoi în ocean.

Generatoare de curent de maree

Aceste generatoare sunt puse în funcțiune de către mișcarea valurilor și transformă energia cinetică în electricitate, prin intermediul unor turbine, echipate cu lame care se învârt. Această metodă este peferată deoarece necesită costuri reduse și are un impact ecologic negativ redus.

Avantaje ale energiei mareelor

  • Nu afectează mediul înconjurător

Energia mareelor este din ce în ce mai preferată, fiind o formă de energie verde. Asta înseamnă că emisiile de gaze de seră sunt egale cu zero. Pe lângă aceasta, întreaga construcție necesară pentru obținerea și utilizarea energiei mareelor nu ocupă foarte mult spațiu.

Cel mai mare astfel de proiect poate fi găsit în Coreea de Sud, pe coasta de vest, centrala electrică fiind construită pe malul Lacului Sihva (Sihwa Lake), în apropiere de Seul. A fost construită în anul 2011, fiind o adăugare la un dig de peste 12 kilometri.

  • Energia este predictibilă

Un alt beneficiu al energiei mareelor de luat în calcul este predictibilitatea. Fluxurile și refluxurile sunt ciclice, ceea ce înseamnă că specialiștii le pot anticipa, aspect care nu este valabil în cazul energiei solare sau al celei eoliene. Valurile sunt fenomene care au loc în fiecare zi și care pot fi anticipate în avans cu câțiva ani, datorită atracției gravitaționale a Lunii.

  • Este superioară energiei eoliene sau solare

Spre deosebire de vânt, puterea valurilor este mai prosperă la viteze mai mici, deoarece apa are o densitate mai mare decât cea a aerului. Astfel, turbinele pot genera electricitate chiar și la viteze de 1 metru pe secundă.

  • Este un tip de energie regenerabilă

Mișcarea valurilor va exista întotdeauna, ceea ce înseamnă că mareele reprezintă o sursă de energie care va putea fi utilizată la nesfârșit. Spre deosebire de combustibilii fosili, care s-ar putea să fie epuizați în scurt timp de acum înainte, forța gravitațională continuă să fie responsabilă de apariția naturală a fluxurilor și a refluxurilor. În plus, nu există emisii de gaze, precum în alte cazuri.

Dezavantaje ale energiei mareelor

Necesită costuri mari de producție și mentenanță

Din păcate, deși oferă și extrem de multe avantaje, energia mareelor aduce cu sine și câteva dezavantaje. Primul pe listă este marcat de costurile mult mai mari legate de construirea și mentenanța tehnologiilor necesare pentru utilizarea acesteia, care ar fi mult mai mari decât în cazul producerii energiei eoliene, conform studiilor.

Se pare că cea mai costisitoare ar fi partea care implică construcția centralelor responsabile cu producerea energiei. Pot fi trecute pe listă și utilajele necesare, care sunt dificil de întreținut, fiind expuse constant la acțiunea corozivă a apei sărate.

  • Limitările geografice

Un alt mare dezavantaj în acest caz este reprezentat de către limitările geografice. Locațiile care pot beneficia de acest tip de energie sunt limitate, deoarece centralele pot funcționa doar de-a lungul liniei de coastă. Turbinele nu pot fi montate în zone cu valuri prea mari, care pot cauza turbulențe și pot da peste cap activitatea sau în zone nesigure, mult prea adânci.

  • Are impact asupra vieții marine

Printre dezavantaje se numără și potențialul negativ pe care energia mareelor îl poate avea asupra mediului marin. Turbinele responsabile de producerea energiei perturbă mișcările naturale ale valurilor, ceea ce poate modifica migrarea anumitor specii de pești sau viața altor creaturi marine.

Totodată, aceste turbine pot reprezenta un pericol pentru vietățile marine, care pot fi prinse între lamele acestora, fiind rănite sau chiar ucise. Nu uităm să trecem și zgomotul pe lista de potențial factori negativi, care afectează întreg habitatul marin și ecosistemul creat.

Transformarea energiei mareelor în energie electrică reprezintă un adevărat triumf al epocii moderne. Acesta vine la pachet atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje, care se pot modifica odată cu trecerea timpului și perfecționarea mijloacelor de obținere a energiei electrice în acest mod.

Citește și:

Noi tehnologii produc energie electrică cu ajutorul mareelor și a valurilor

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri