Energia de nestavilit a tehnologiilor verzi

Text de Joel Makower

Unul dintre efectele cu adevarat pozitive ale Marii Recesiuni este continua dezvoltare a tehnologiilor curate in general si a energiei verzi in mod special. Presa mainstream ne relateaza ca ar fi scazut interesul pentru tehnologiile curate – victime ale recesiunii economice globale, ale investitiilor muribunde si ale elanului tot mai scazut pentru combaterea schimbarilor climatice.

Eu nu vad lucrurile chiar asa. Interesul pentru tehnologiile curate a ramas ridicat – probabil nu pentru presa, dar cu siguranta pentru marile corporatii, pentru guvernele nationale sau locale si pentru miile de noi afaceri care par ca au supravietuit bine-mersi, ba chiar au inflorit.

Evident, nu totul e o gradina de trandafiri. Lipsa unui pret pe emisiile de carbon a temperat dezvoltarea, investitorii sunt stramtorati, iar variatiile preturilor la energie au facut ca trecerea la o economie low carbon sa para cumva mai putin urgenta. Insa sectorul tehnologiilor curate traieste si o duce bine.

Mi-am adus aminte de asta cu prilejul recentului raport Clean Energy Trends, lansat de Clean Edge, care a descoperit o crestere cu 11,4% a sectorului panourilor solare, eolienelor si biocombustibililor la nivel global pe parcursul anului trecut. Cresterea e remarcabila, luand in considerare obstacolele, si mai mare decat se anticipa.
 
„Anul trecut, am putut observa cum energiile verzi castiga teren pe piata energiei”, noteaza directorul Clean Edge, Ron Pernick. Spre exemplu, arata el, energia eoliana egaleaza gazele naturale ca principala sursa de energii noi in SU A, pentru al treilea an consecutiv. Mai mult, „investitiile in capacitatile de generare a energiilor curate au continuat sa depaseasca investitiile globale in combustibilii fosili pentru al doilea an consecutiv”.

O mare parte din acest fenomen se petrece in afara SU A, motiv pentru care povestea americana de succes a tehnologiilor curate ar putea fi eclipsata in curand.

Putem vorbi deja despre un boom in China, care, potrivit unor estimari, ar putea cheltui 440 pana la 660 de miliarde de dolari pe energii curate in urmatorii zece ani. „Nu mai departe de acum cinci ani, China era un non jucator pe piata energiei verzi”, subliniaza Pernick.

Proaspatul lider mondial in sectorul eolian a inregistrat anul trecut o treime din toate instalatiile de vant noi, cu o capacitate totala de 13.000 de megawati.

China conduce la nivel mondial si la capitolul productie de panourisi instalatii solare termice. Totusi, arata Pernick, „e prea devreme sa declaram China campionul de facto, din mai multe motive. Unu – pentru ca amploarea si complexitatea domeniului energiilor curate sunt atat de mari incat nicio tara nu va fi capabila sa domine in toate sectoarele. Mai mult, constrangerile asupra fluxului de informatii in China ar putea descuraja initiativele si inovatiile tehnologice”.
 
Raportul Clean Edge arunca o lumina pozitiva asupra dezvoltarii sectorului de tehnologii curate. Lipsa un acord global obligatoriu de reducere a emisiilor la Copenhaga si sansele din ce in ce mai slabe ale unei legislatii cap-and-trade in SUA par sa ameninte dezvoltarea energiei verzi.

„Insa dezbaterea despre schimbari climatice a inceput sa creeze diviziuni si sa deturneze atentia. Noi credem ca tratarea sectorului cleantech dintr-o alta perspectiva este o evolutie pozitiva pentru industrie”, spune Pernick.

„Multi sustinatori ai industriei sunt de parere ca discutiile ar trebui sa se indeparteze de dezbaterea climatica si sa se indrepte spre alte subiecte, precum energia si securitatea nationala, crearea de slujbe, protectia mediului si competitivitatea economica”.

Toate acestea ofera o baza solida pentru dezvoltarea energiei curate, fara a mai mentiona retelele electrice inteligente, accelerarea introducerii pe piata a vehiculelor electrice, a aparaturilor casnice inteligente si a altor tehnologii.

Privind spre viitor, semnalele sunt promitatoare. In raportul 2010 State of Green Business realizat de GreenBiz.com aratam ca in 2009 patentele SUA pentru tehnologiile curate au atins un nou record, fiind cu 200 mai multe decat in 2008.

Brevetele sunt un excelent indicator, care anunta aparitia unor noi tipuri de inovatii pe energie. „Sunt o gramada de oameni care lucreaza acum in domeniul energiilor curate si al energiilor regenerabile si care anul trecut nu o faceau”, imi semnala in ianuarie Victor A. Cardona, avocat specializat in proprietate intelectuala.

Dintre toate, acesta ar putea fi cel mai semnificativ trend al energiilor curate.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri