Enel publică studiul „Orașe circulare – Orașe de mâine”

Enel a publicat cel de-al treilea studiu despre orașele circulare, intitulat „Orașe circulare – Orașe de mâine”, în care abordează modul în care peisajele urbane de mâine pot fi sustenabile cu privire la mediu, incluziune socială și competitivitate economică.

Studiul a fost realizat prin contribuția Arup, o companie mondială de construcții durabile, a băncii Intesa Sanpaolo Group, pionier în finanțarea economiei circulare, și a Future Food Institute, un ONG axat pe provocările viitoare ale alimentelor într-o perspectivă circulară.

Michele Crisostomo, președintele Grupului Enel, a declarat: „În orașe, societatea noastră pulsează cu viață și evoluează. Toate orașele diferă prin arhitectură, cultură și istorie, dar toate au fost create din înclinația strămoșilor noștri de a aduna și de a forma comunități. Urbanizarea s-a accelerat brusc în ultimii ani, întrucât orașele de astăzi găzduiesc mai mult de jumătate din populația lumii și generează peste 80% din producția economică globală, alături de toate provocările sociale, economice, de mediu și, după cum s-a văzut recent, de sănătate. Acesta este motivul pentru care este esențial să promovăm, în orașele noastre, competitivitatea economică, incluziunea socială și respectul pentru mediu, luând în considerare aceste obiective în cadrul unei viziuni care reunește inovația și sustenabilitatea și care se exprimă cel mai eficient în economia circulară. Tranziția către o viață și o producție mai circulare este cea mai bună soluție la problemele cu care se confruntă orașele astăzi și un pas esențial către îmbunătățirea calității vieții în orașele de mâine.”

Orașele sunt responsabile pentru peste 80% din producția economică globală, dar sunt, de asemenea, locul în care provocările globale sunt mai critice. Re-imaginarea orașelor de mâine în termeni de calitate îmbunătățită a vieții, într-o abordare a economiei circulare, reprezintă o oportunitate imensă:

  • din punct de vedere al mediului, întrucât economia circulară poate contribui până la 45% din eforturile globale de decarbonizare până în 2050, potrivit Fundației Ellen MacArthur (2019);
  • din punct de vedere social, se așteaptă ca economia circulară să creeze locuri de muncă mai puțin înlocuibile prin automatizare, necesitând noi competențe și expertiză; ultima estimare de la Enel și The European House – Ambrosetti (2020) se referă la crearea a 2,5 milioane de locuri de muncă în Europa în 2018, asociate cu economia circulară;
  • din punct de vedere economic, competitivitatea materialelor și activelor, alături de utilizarea energiei regenerabile, poate asigura servicii mai competitive pentru cetățeni și costuri mai mici pentru companii.

Potrivit Enel, abordarea orașului circular menține rolul cheie al tehnologiei, în timp ce o integrează într-o viziune mai holistică, cu o guvernanță deschisă și principii ale economiei circulare, pentru a atinge competitivitatea economică, durabilitatea mediului și incluziunea socială. Parteneriatele public-privat joacă un rol cheie în implementarea acestei abordări.

Francesco Starace, CEO al Grupului Enel, a declarat: „Cu mult înainte ca omenirea să poată vedea strălucirea luminilor din oraș din spațiu, Parisul a fost numit „Orașul Luminilor”, ceea ce subliniază succesul iluminatului public în acel moment. Am parcurs un drum lung de când a fost inventat iluminatul public, iar în orașele noastre folosim din ce în ce mai multă energie, mai ales sub formă de electricitate, pentru munca noastră și pentru viața de zi cu zi. Electricitatea va reprezenta  tot mai mult  forța vitală a orașelor datorită electrificării în creștere. În calitate de jucător cheie în domeniul energiei, dorim să contribuim la dezvoltarea unei viziuni urbane durabile pentru viitor. Pentru a realiza acest lucru, am început prin contopirea obiectivelor de durabilitate economică, socială și de mediu, luând în considerare toate sectoarele și elementele care intră într-un oraș. Această viziune, și mai urgentă, având în vedere actuala perioadă dificilă, se reflectă în studiul pe care îl lansăm astăzi și este implementată în cadrul proiectelor de orașe circulare pe care le desfășurăm la nivel mondial, care aduc o contribuție suplimentară pentru un viitor mai durabil.”

Enel spune că implementează proiecte de orașe circulare pe care le desfășoră la nivel mondial, cum ar fi în Genova și în Malaga.

În Genova, Italia, Enel implementează o soluție pentru a analiza în timp real și pentru a optimiza transportul, inclusiv prin instalarea unei infrastructuri de încărcare a mașinilor electrice în oraș, cu peste 200 de puncte de încărcare. În campusul Universității din Genova din Savona, a fost înființat un laborator în 2017, pentru a dezvolta și testa tehnologiile rețelelor inteligente într-un mediu real și controlat, deoarece laboratorul are sarcini reale de electricitate, produse chiar de campus, alături de facilități de generare distribuită, inclusiv panouri fotovoltaice, cogenerare, stocare de energie și CSP (Concentrating Solar Power).

În Spania, prin filiala spaniolă Endesa, Enel are un laborator în aer liber în orașul andaluz Malaga, pentru a experimenta și prezenta tehnologii și soluții care vor face parte din viața de zi cu zi a orașelor circulare ale viitorului. Din 2009, proiectul Smartcity Málaga susține cercetarea, dezvoltarea și un ecosistem de inovare în care toate tehnologiile inteligente funcționează împreună într-un mediu real cu peste 20.000 de utilizatori finali.

Citește și:

Concurs de proiecte la Institutul Francez: Tranziție climatică și orașe durabile
VIDEO Pictură murală în Mehedinți: globul pământesc acoperit cu un sac de gunoi
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri