Enel Finance International, filiala financiară a companiei de utilităţi Enel, a lansat o emisiune de obligațiuni „sustenabile” în mai multe tranșe pentru investitorii instituționali de pe piața europeană, în valoare totală de 2,5 miliarde de euro.
Obligațiunea este asociată realizării Obiectivelor Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (ODD) și este prima „Obligațiune generală asociată ODD-urilor” emisă pe piața europeană.
„După plasarea cu succes a obligațiunilor asociate ODD-urilor în SUA, am lansat prima noastră obligațiune sustenabilă pe piața europeană, iar rezultatul excelent al acestei emisiuni este încă o dovadă a apetitului în creștere al investitorilor pentru instrumente de finanțare inovatoare și sustenabile. Există o legătură clară între sustenabilitate și crearea de valoare deoarece, investind în proiecte sustenabile din punct de vedere ecologic și social, companiile pot asigura o rentabilitate ridicată și pot minimiza riscurile, contribuind totodată la realizarea ODD-urilor”, a declarat Alberto De Paoli, CFO-ul Enel.
Obligațiunea este garantată de Enel și lansată ca parte a programului de emisiune de obligațiuni pe termen mediu al Enel și EFI (Euro Medium Term Notes Notes – EMTN). A fost aproape de patru ori suprasubscrisă, cu comenzi totale de aproximativ 10 miliarde de euro și participarea semnificativă a Investitorilor Responsabili Social (SRI). Emisiunea urmează să fie listată la Bursa din Irlanda şi permite grupului Enel să continue diversificarea bazei sale de investitori.
Emisiunea este asemănătoare celei de obligațiunile asociate Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă lansată de către EFI pe piața americană în septembrie 2019 cu o valoare totală de 1,5 miliarde de dolari SUA, precum și cele trei obligațiuni verzi anterioare emise de EFI pe piața europeană, cu o valoare totală de 3,5 miliarde de euro.
Enel s-a concentrat pe crearea de valoare prin opțiuni de business care susțin îndeplinirea următoarelor patru ODD-uri în planul grupului pentru perioada 2019 – 2021:
- ODD 7 „Energie curată și la prețuri accesibile”, cu majorarea capacității de producție din surse regenerabile cu peste 11,6 GW;
- ODD 9 „Industrie, inovație și infrastructură”, cu peste 46,9 milioane de contoare inteligente instalate și investiții de 5,4 miliarde de euro în inovare și digitalizare;
- ODD 11 „Orașe și comunități sustenabile”, cu investiții în segmentul de retail și noi servicii de energie cu accent pe electrificarea unor domenii de activitate, al căror obiectiv este de a ajunge, printre altele, la o capacitate însumată de 9,9 GW pentru echilibrarea rețelelor prin managementul consumului și 455.000 de puncte de încărcare pentru vehiculele electrice;
- ODD 13 „Acțiune climatică”, cu un angajament de reducere a emisiilor de dioxid de carbon la mai puțin de 0,125 kg / kWh până în 2030 și de decarbonizare completă până în 2050.
Operațiunea a fost susținută de un consorțiu bancar format din Banca IMI, Barclays, BBVA, BNP Paribas, BofA Merrill Lynch, CaixaBank, Credit Agricole CIB, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, ING, J.P. Morgan, Mediobanca, Mizuho, MUFG, Natixis, Santander Corporate & Investment Banking, SMBC Nikko, Unicredit, ocupându-se de intermedierea emisiunii.