Emisiile dintr-o singura provincie indoneziana, cat emisiile din toata Olanda

Defrisarile dintr-o singura provincie indoneziana cauzeaza mai multe emisii de gaze cu efect de sera decat Olanda, iar pierderea habitatului ameninta specii rare de tigri si elefanti, anunta World Wide Fund for Nature (WWF), citat de Reuters.

Provincia Riau, care acopera o cincime din insula indoneziana Sumatra, a pierdut, in ultimii 25 de ani, 65% din padurile sale din cauza companiilor care au folosit pamantul pentru plantatii de ulei de palmier. De asemenea, multe zone umede au fost eliminate.

Pe masura pe padurile au disparut a intrat in declin si numarul tigrilor si elefantilor din Riau, arata un raport al WWF in colaborare cu RSS GmbH, un grup german de monitorizare a padurilor, si Universitatea Hokkaido din Japonia.

Copacii inmagazineaza dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de sera, in timp ce cresc si il emit in atmosfera cand ard sau putrezesc. Zonele umede functioneaza, de asemenea, ca depozite naturale de carbon. In toata lumea, defrisarile sunt responsabile pentru 20% din emisiile de gaze cu efect de sera.

Raportul WWF arata ca emisiile provinciei Riau echivaleaza cu 58% din emisiile anuale ale Australiei, 39% din emisiile Marii Britanii sau 122% din emisiile Olandei.

Principalele companii care opereaza in Riau sunt Asia Pulp&Paper din Singapore si Asia Pacific Resources International Holdings Ltd. Ambele au negat ca folosesc lemn achizitionat pe cai ilegale. Staples Inc, cel mai mare furnizor de produse birotice in Statele Unite, a anuntat, luna aceasta, ca a incetat colaborarea cu Asia Pulp&Paper din cauza unor ingrijorari ecologice.

In ultimii 25 de ani, populatia de elefanti din Riau a scazut cu 84% pana la 210 animale, in timp ce populatia de tigri a scazut cu 70% pana la 192 de animale, arata raportul WWF.

„Elefanti si tigrii din Sumatra dispar mai repede chiar decat padurile”, a declarat un reprezentant WWF care a explicat ca , parasind padurile, animalele intra mai des in confict cu oamenii si sunt omorati.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri