Romania este in procedura de infringement in ceea ce priveste nerespectarea prevederilor Directivei de mediu la Romag-Termo, din care cauza pana la 30 septembrie 2013 trebuie sa informeze Comisia Europeana cu solutiile adoptate pentru reducerea poluarii pe aceasta platforma industriala, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Mediului si a Schimbarilor Climaterice, Rovana Plumb.
Potrivit sursei citate, emisiile de dioxid de sulf sunt de zece ori mai mari decat limitele admise, iar cele de cenusa pun in pericol sanatatea cetatenilor din localitatile situate in vecinatatea Termocentralei Romag-Termo, sucursala a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN).
Avem obligatia de a respecta tratatul de aderare asumat in domeniul mediului si angajamentele luate. Suntem monitorizati si in cel mai scurt timp trebuie sa comunicam masuri corespunzatoare.Este o prioritate sa identificam solutii eficiente pentru reducerea si atenuarea efectelor poluarii de aici”, a precizat Rovana Plumb.
Autorizatia integrata de mediu a Sucursalei Romag-Termo a RAAN a expirat la sfarsitul anului 2008, dar Ministerului Mediului i-a acordat o dispensa pentru a rezolva problemele cu care se confrunta.
Conform unor surse RAAN, valoarea lucrarilor la instalatia de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii de la Termocentrala de la Halanga a fost stabilita in 2009, cand au si inceput, la aproximativ 140 milioane lei, si au ajuns in 2013 la suma de 361,3 milioane de lei si nici macar nu s-au finalizat, vina pentru aceasta situatie purtand-o factorii de decizie din sistem.
Tergiversarea lucrarilor si supradimensionarea fondurilor utilizate pentru investitia de reducere a poluarii cu pulbere de cenusa si zgura a determinat Ministerul Economiei sa sesizeze autoritatile de cercetare penala, astfel incat persoanele vinovate de o asemenea stare de lucruri sa fie trase la raspundere.