Emisiile de CO2 ating un nou record mondial

Emisiile de dioxid de carbon (CO2) au atins, in 2011, un nou record mondial, ridicandu-se la 34 de miliarde de tone, potrivit Institutului german de energii regenerabile (IWR), care consiliaza Guvernul Germaniei.

Fata de 2010, cand emisiile de CO2 au ajuns la 33,2 miliarde de tone, in 2011 a fost inregistrata o crestere a emisiilor, de 2,5%, explicabila mai ales prin reluarea activitatii industriale din ultimul an de dupa criza economica.

“Daca tendinta actuala persista, emisiile mondiale de CO2 vor creste cu inca 20%, ceea ce presupune ca vor depasi 40 de miliarde de tone in anii 2020”, scrie, pe site-ul institutului, Norbert Allnoch, directorul IWR.

Cu 8,9 miliarde de tone de emisii de CO2, aproximativ un sfert din totalul emisiilor globale, China este socotita cel mai mare emitator la nivel mondial. Al doilea loc este ocupat de SUA, cu 6 miliarde de tone, urmata de India, Rusia, Japonia si Germania. In 2010, China a inregistrat 8,3 miliarde de tone de emisii de CO2.

100 de miliarde euro, pe an,
pretul poluarii aerului in UE

Daunele pe care le aduce poluarea, anual, in Uniunea Europeana (UE), se ridica la 100 de miliarde de euro, potrivit unui Raport al Agentiei Europene pentru Mediu (AEE), realizat la sfarsitul anului 2011, in 27 de state europene.

Pe cap de locuitor, costurile anuale au fost evaluate de AEE la 200-300 de euro, iar, in 2009, emisiile poluante provenite din 10.000 de mari uzine si instalatii electrice din UE au avut un impact asupra sanatatii oamenilor si asupra mediului, evaluat la aproximativ 169 de miliarde de euro.

„Aceasta analiza a AEE dezvaluie impactul covarsitor asupra mediului al centralelor electrice care folosesc combustibili fosili, cat si costurile foarte ridicate pe care le implica poluarea. Toate aceste lucruri reclama urgent dezvolatarea sectorului de energii regenerabile", declara in urma cu aproape 1 an, directoarea AEE, Jacqueline McGlade.

Potrivit studiului, cele mai multe costuri cu poluarea mediului se inregistreaza in sectorul energiei electrice, intre 66 si 112 miliarde de euro.

Pentru a rezolva aceasta problema, UE intentioneaza sa-si revizuiasca legislatia asupra calitatii aerului, in 2013, dar se asteapta la o puternica rezistenta din partea anumitor tari, printre care se numara Germania, Franta, Italia, Polnia si Marea Britanie, care au un numar foarte mare de uzine si centrale electrice.

Mihaela Pavnutescu
 

 

spot_img

Ultimele știri