Cantitatea de Cesiu radioactiv degajata incepand cu 11 martie de centrala nucleara accidentata de la Fukushima (nord-estul Japoniei) este de 168 de ori mai mare decat cea dispersata intr-o secunda de bomba atomica de la Hiroshima, scrie Mediafax, care citeaza AFP.
Potrivit cotidianului japonez Tokyo Shimbun, care a scris ca se bazeaza pe estimarile Guvernului, reactoarele avariate de un tsunami gigantic au degajat pana la 15.000 de terabecquerel de Cesiu 137 de-a lungul lunilor.
In august 1945, bomba atomica lansata de armata americana deasupra orasului Hiroshima (sud-vest) a eliberat instataneu in atmosfera 89 de terabecquerel din acest izotop, a carui perioada de injumatatire este de 30 de ani, potrivit aceleiasi surse.
"In teorie, cantitatea de Cesiu 137 emisa de centrala de la Fukushima este deci de 168,5 de ori mai mare decat cea a bombei americane", a subliniat el, afirmand ca aceasta estimare a fost calculata de Guvern la cererea unei comisii a Parlamentului.
Dar aici se opreste comparatia, deoarece bomba a provocat 140.000 de victime, ucise imediat de caldura sau suflul exploziei, sau in lunile urmatoare, din cauza efectului radiatiilor, in timp ce accidentul de la Fukushima nu a cauzat niciun deces.
Guvernul considera astfel drept "nerezonabila" comparatia contaminarii radioactive a unei centrale nucleare cu cea a unei arme atomice destinate sa ucida.
Acceasi comparatia arata ca explozia reactorului de la Cernobil, din Ucraina, in 1986 a dispersat in mediu de 900 de ori mai mult Cesiu 137 decat bomba de la Hiroshima, daca luam in consideratie evaluarile Institutului francez de radioprotectie si siguranta nucleara (IRSN).