Nebunia imobiliara distruge Bucurestiul si imprejurimile si trebuie blocata, a afirmat, marti, fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu, la un forum dedicat situatiei in care se afla padurile, la inceput de mileniu III, informeaza Rompres.
"Bucurestiul este un oras ostil locuitorilor si exista riscul sa traim intr-o tara ostila locuitorilor sai, pentru ca a trai in murdarie, a avea vile luxoase, insa cu gunoaie in fata, inseamna carente enorme de educatie", a afirmat Constantinescu. El a dat ca exemplu faptul ca, in drumul sau spre casa, trece prin zona Poieni, situata langa o rezervatie naturala, zona acoperita de mormane de pungi de plastic si resturi menajere, desi la mica distanta se afla mai multe vile – construite si acestea dupa ce s-au taiat brazii. "Probabil ca ii deranjau (brazii – n.r.). Avem o problema de ideologie si asistam la o degradare fara precedent a mediului. Cred ca problema trebuie abordata ca o problema de educatie, de buna crestere", a subliniat el.
In opinia sa, in primul rand, educatia trebuie insotita de sanctiuni, pentru ca azi, in tarile in care exista o viata mai civilizata, s-a ajuns la acest nivel doar prin masuri coercitive. "Trebuie o lege clara, pe care autoritatile sa o aplice cat mai urgent. Conservarea naturii este o conditie absolut necesara pentru dezvoltarea noii generatii", a precizat fortul presedinte al Romaniei.
Revenind la situatia in care se afla Capitala, Constantinescu a aratat ca fostul arhitect al Bucurestiului este vinovat de dezastrul arhitectural de aici, de faptul ca betonul a inlocuit tot mai mult spatiul verde. "Daca in banci este greu sa vezi coruptia, in imobiliare o vezi usor. Aceasta trebuie pedepsita. Trebuie legi clare, care sa nu mai permita aceste aranjamente imobiliare", a spus el.
De asemenea, Emil Constantinescu a subliniat ca proiectele ecologice sunt o necesitate si nu o moda, insa este necesara si o analiza comparativa a actiunilor ecologice din Romania cu cele organizate in celelalte tari europene. El a remarcat ca modul in care noi ne-am distrus patrimoniul forestier si temele de ecologie dezbatute fara a pune in aplicare proiecte arata ca nu am respectat legislatia in vigoare.
Constantinescu a oferit si cateva solutii pentru protectia mediului si anume: popularizarea proiectelor de largire a spatiului verde si a protejarii ariilor naturale, finantarea proiectelor cu aplicare reala si, nu in ultimul rand, asigurarea unui mediu de cercetare decent, cu conditii de remunerare rezonabile, pentru atragerea oamenilor inteligenti spre acest domeniu. "Avem o societate aberanta in care nu ne intelegem noi cu ceilalti si noi cu noi. Revolutia constiintei noastre trebuie sa fie ultima revolutie pe care trebuie sa o infaptuim", a incheiat Constantinescu.
Fundatia Grupului de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila (GIEDD) a organizat forumul "Starea padurilor din Romania la inceput de inceput de mileniu III", o manifestare dedicata Saptamanii Europene a Padurilor.
In afara de personalitati active ale scenei politice romane, la forum au mai fost invitati ambasadorul Algeriei la Bucuresti, Abdelhamid Senouci, ambasadorul Braziliei la Bucuresti, Vitor Gobato, ambasadorul Canadei la Bucuresti, Marta Moszczenska, ambasadorul Indiei la Bucuresti, Debashish Chakravarti, ambasadorul Republicii Federale Nigeria la Bucuresti, Mba Ama Mba, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Alexander Churilin, ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Juan Pablo Garcia-Berdoy.