Deși Elon Musk, fondatorul și CEO-ul Tesla, se promovează ca un susținător al tehnologiilor cu impact redus asupra mediului, compania a anunțat în această săptămână că a cumpărat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari și că în curând îl va accepta ca plată pentru mașini, fapt care a propulsat din nou prețul criptomonedei, informează Reuters. Care este problema? Crearea monedei digitale este un proces care consumă multă energie și care, în prezent, se bazează adesea pe combustibili fosili, în special pe cărbune.
Potrivit Reuters, care citează cele mai recente date ale Universitații Cambrige și ale Agenției nternaționale pentru Energie, producția de bitcoin „devorează” aproximativ aceeași cantitate de energie anuală ca și Olanda în 2019.
[box type=”warning” ]Mai mult, se estimează că producția criptomonedei va genera între 22 și 22,9 milioane de tone metrice de emisii de dioxid de carbon pe an, echivalentul situat între nivelurile produse de Iordania și Sri Lanka, potrivit unui studiu din 2019 publicat în revista științifică Joule.[/box]
Astfel, includerea criptomonedei în portofoliul de investiții Tesla ar putea complica situația companiei, care tinde către emisii zero, potrivit unor investitori, într-un moment în care criteriile de sustenabilitate pentru companii – de mediu, sociale și de guvernanță (ESG)- au devenit un reper major pentru investitorii globali.
„Suntem, desigur, foarte preocupați de nivelul emisiilor de dioxid de carbon generate de producția de bitcoin”, a declarat Ben Dear, CEO al Osmosis Investment Management, companie de management care gestionează active durabile în valoare de pete 2 miliarde de dolari și care deține acțiuni Tesla în mai multe portofolii.
Totuși, nu totul pare atât de întunecat, iar pariul lui Tesla pe bitcoin vine pe fondul încercărilor tot mai mari din industria criptomonedelor de a atenua daunele ecologice. Intrarea marilor corporații pe piața criptomonedelor ar putea genera stimulentele pentru a produce „bitcoin verde”, folosind energie regenerabilă, spun unii experți în sustenabilitate. Ei adaugă că marii investitori ar putea cumpăra credite de carbon pentru a compensa și ele.
Totuși, pe termen mai scurt, anunțul Tesla privind investiția în bitcoin ar putea servi indirect la exacerbarea costurilor de mediu ale industriei criptomonedelor, existând posibiliatea ca și alte companii să-i urmeze exemplul
„Nu este o investiție durabilă (bitcoin – n.red.) și este greu să o faci sustenabilă cu tipul de sistem pe care este construit”, a declarat Sanna Setterwall, consultant în cadul companiei de consultanță în sustenabilitate corporativă South Pole.