Elena Dumitru: Apele, protejate de nitratii din gunoiul de grajd

Sursele de apa, in special cele din zonele rurale, sunt protejate de contaminarea cu nitrati, proveniti din gunoiul de grajd, depozitat la intamplare, printr-un proiect national, cofinantat de Banca Mondiala, Facilitatea Globala de Mediu si Guvernul Romaniei, a declarat Elena Dumitru, secretar de stat in  Ministerul Mediului, in cadrul  conferintei cu tema „Securitatea alimentara si a resurselor de apa: intre perspective europene si realitati nationale“, organizata, astazi, de Institutul European din Romania (IER).

Proiectul se adreseaza in special fermierilor, care au invatat si invata practici ecologice de la specialistii Ministerului Mediului. Ei sunt instruiti sa renunte la vechiul obicei de a-si depozita gunoiul din grajduri, in gospodarii, si sa foloseasca rampe special construite. Aceasta practica le fereste fantanile de contaminarea cu nitrati. In Romania, sunt 1.900 de localitati considerate vulnerabile, din acest punct de vedere, si nu numai”, a explicat, pentru Green Report, Elena Dumitru.

Proiectul, “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, care se incheie in acest an, are patru componente, implementate  in perioada 2008-2013, iar investitiile sunt facute  in aproximativ 69 zone vulnerabile la poluarea cu nitrati, la nivel de comuna.

„Securitatea alimentara
si a resurselor de apa”

Institutul European din Romania (IER) organizeaza, in parteneriat cu Fundatia Friedrich Ebert in Romania si Fundatia EURISC, conferinta cu tema „Securitatea alimentara si a resurselor de apa: intre perspective europene si realitati nationale“.

Printre invitati se numara Elena Dumitru, secretar de stat, Ministerul Mediului; Vasile Pintilie, director general, Administratia Nationala „Apele Romane”;  Vladimir Manastireanu, presedinte ANSVSA; Ion Sandu, director general, ANM, cat si reprezentanti ai mediului academic si de cercetare, ai mediului de afaceri si ai societatii civile. Publicatia Green Report se afla printre partenerii media ai evenimentului.

Garantarea securitatii alimentare si a resurselor de apa constituie un interes-cheie pentru cetatenii romani si cei europeni, iar pentru realizarea acestora este necesar un cadru multilateral de masuri adoptate la nivel national, european si mondial”, a declarat  prof. univ. dr. Gabriela Dragan, directorul  IER.

IER, institutie publica, sub autoritatea Guvernului Romaniei, al carui director general este prof. univ. dr., Gabriela Dragan, are ca misiune furnizarea de expertiza, in domeniul afacerilor europene, pentru administratia publica, mediul de afaceri, parteneri sociali, cat si pentru societatea civila.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri